fbpx
1.1 C
София

Върнете ни аналоговото гнездо за слушалки: защо USB-C аудиото и досега не работи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Автор: Гордън Ма Анг

Производители на смартфони: време е да ни изслушате, когато казваме, че стандартното 3,5-милиметрово аудио гнездо трябва да се върне в смартфоните. Поне докато не унифицирате работата с USB-C порта. След като пробвах, включвах и изключвах какви ли не USB-C устройства и слушалки към USB-C порта на телефоните, открих че в това отношение цари пълен бардак, особено ако се вземат слушалки от външни производители. Ето за какво става дума.

Защо не може да се включи произволно USB-C устройство към който и да е смартфон?

Първият проблем е липсата дори и на базова съвместимост. Така например, ако вземем USB-C донгъла, сложен в комплекта на Motorola Z2 Force или Sony Xperia XZ2, виждаме че той не работи с Google Pixel 2 XL, Samsung Galaxy S8 и OnePlus 6.

При това, донгъла от комплекта на Pixel 2 XL работи с всички изброени дотук смартфони, както и със слушалките, сложени в комплекта на Huawei P20 Pro.

Само че, ако вземем донгъла от опаковката на Huawei P20 Pro и го включим към Pixel 2 XL, нищо не става.

И да, слушалките от комплекта на HTC U11 също не работят с доста много смартфони. Понякога на човек му се иска да стъпче с крака слушалките или донгъла.

И още, слушалките Libratone Q ADAPT работят нормално само с Pixel 2 XL. Включени към някой друг смартфон, те възпроизвеждат музиката, но не се чуват телефонните позвънявания.

 

Защо всъщност вашият USB-C донгъл е много вероятно да не заработи?

Тези несъвместимости очевидно се появяват, понеже всеки производител на смартфони си има свой донгъл и включени в комплекта слушалки. Ключовият момент е наличието на ЦАП в слушалките. Както си личи от името, ЦАП преобразува цифровите сигнали в аналогови.

Голяма част от изпробваните от мен донгли, поставени в комплектите на Lenovo, Sony, и Huawei – нямат ЦАП. Те разчитат на вградения в телефона ЦАП, който ще изкара аналогов сигнал, преди той да бъде подаден към слушалките през USB-C порта. Тези телефони работят с USB-C като със стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо, само че във аудиото се извежда на USB-C порта. Ето защо, тези аналогови устройства не могат да бъдат наречени пълноценни USB-C донгли.

Изключение е донгълът в комплекта на Google Pixel 2 XL. В него е вграден ЦАП, получаващ цифров сигнал от смартфона. Тъй като това на практика е едно истинско USB аудио устройство (клас USB устройства, работещи, където има USB порт) той работи на практика еднакво във всички пробвани от мен телефони. Именно подобните на него устройства могат да се считат за цифрови USB-C донгли.

Повечето потребители не включват в комплекта цифрови USB-C донгли с ЦАП. И защо? Най-вероятно поради цената. Преди време се надигна яростна критика срещу плановете на Google да продава цифрови USB-C донгли при цена $20. Сега подобно устройство може да бъде намерено при цена 9$-12$.

Има и друго: ако включите аналогов или пасивен USB-C аудио адаптер или слушалки към Google Pixel 2XL, нищо няма да чуете.

Няма никаква еднородност при USB-C в смартфоните

Наистина можем да се разочароваме от липсата на еднородност и логика. Как да си обясним, че аналоговият USB-C донгъл не работи с Pixel 2XL или OnePlus 6, след като и двата смартфона (версиите за САЩ) се базират на Qualcomm Snapdragon 835 и Snapdragon 845, а и в двата модела се използва ЦАП на компанията Aqstic?

Google всъщност е прав, понеже следва правилата. Въпреки че аналоговото аудио може да се подава на USB-C порта, този метод не е включен в спецификациите на слушалките. Това би могло да бъде удобно, но не е предвидено в стандарта. А всички искаме стандартизация.

Особено дразнещо е нещо друго. Редица смартфони си работят с цифровия донгъл на Pixel 2 XL, само че ако бъде включена опцията USB storage. Много интуитивни, нали? Нещо по-лошо, това трябва да се прави всеки път при включването на слушалките или донгъла.

Надежда има

В комплекта към Huawei P20 Pro са поставени както цифрови слушалки, така и аналогов донгъл. Можете да се объркате с всички тези устройства. Но P20 Pro просто работи. Той дори съобщава, какво точно се случва, независимо какво устройство е включено към неговия USB-C порт.

С включените в комплекта слушалки този смартфон работи перфектно – качествен звук, позвънявани и т.н. А ако все пак се осмелите и включите някой преходник на друг производител – например, цифровия донгъл на Pixel 2XL, то ще получите предупреждение, че е включено някакво несертифицирано устройство, но то ще си работи и автоматично ще получи захранване. Няма никакви проблеми и с аналоговите донгли.

При опитите да разбера, кои смартфони, какво точно правят и кои донгли и слушалки към комплекта на кой смартфон са сложени, забелязах някои закономерности.

Смартфони със стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо и USB-C порт

Редица смартфони, например LG G7, Samsung Galaxy S8, имат USB-C порт и стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо, но работят само с цифрови слушалки и донгли. Тези телефони не поддържат аналогови донгли, но това не е и необходимо, понеже аналоговото аудио се извежда на стандартното 3,5-милиметрово аудио гнездо.

Телефони само с USB-C

В телефоните, при които е махнато 3,5 мм гнездо, аналоговите донгли работят почти винаги. Така например, Huawei P20 Pro работи перфектно. Sony Xperia XZ2 също много добре работи с аналоговите донгли, точно както и Lenovo Z2 Force – тези два телефона имат поставени аналогови преходници в комплекта.

Но има изключения

Аз открих две изключения, но съм сигурен, че те са повече. Google Pixel 2 XL и новият Razer Phone въобще не извеждат аналогов сигнал. И ако Google ви предлага да посетите сайт, където може да бъде закупен подходящият цифров аксесоар, Razer Phone дори и не съобщава, защо нямате аудио.

Пробелемът ще се задълбочи, когато хората започнат да обновяват своите смартфони с нови модели. Очевидно е, че количеството USB-C слушалки и преходници ще нарасне. Нещата може допълнително да се объркат, понеже телефонът може да бъде продаден, но слушалките и донглите почти всеки оставя за себе си. И после се опитва да ги използва със следващия по-нов телефон.


А какво би било, ако имахме една универсална технология и порт, които работят според очакванията… Хм…


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини