Върнете ни аналоговото гнездо за слушалки: защо USB-C аудиото и досега не работи

20
4961
USB-C

Автор: Гордън Ма Анг

Производители на смартфони: време е да ни изслушате, когато казваме, че стандартното 3,5-милиметрово аудио гнездо трябва да се върне в смартфоните. Поне докато не унифицирате работата с USB-C порта. След като пробвах, включвах и изключвах какви ли не USB-C устройства и слушалки към USB-C порта на телефоните, открих че в това отношение цари пълен бардак, особено ако се вземат слушалки от външни производители. Ето за какво става дума.

Защо не може да се включи произволно USB-C устройство към който и да е смартфон?

Първият проблем е липсата дори и на базова съвместимост. Така например, ако вземем USB-C донгъла, сложен в комплекта на Motorola Z2 Force или Sony Xperia XZ2, виждаме че той не работи с Google Pixel 2 XL, Samsung Galaxy S8 и OnePlus 6.

При това, донгъла от комплекта на Pixel 2 XL работи с всички изброени дотук смартфони, както и със слушалките, сложени в комплекта на Huawei P20 Pro.

Само че, ако вземем донгъла от опаковката на Huawei P20 Pro и го включим към Pixel 2 XL, нищо не става.

И да, слушалките от комплекта на HTC U11 също не работят с доста много смартфони. Понякога на човек му се иска да стъпче с крака слушалките или донгъла.

И още, слушалките Libratone Q ADAPT работят нормално само с Pixel 2 XL. Включени към някой друг смартфон, те възпроизвеждат музиката, но не се чуват телефонните позвънявания.

 

Защо всъщност вашият USB-C донгъл е много вероятно да не заработи?

Тези несъвместимости очевидно се появяват, понеже всеки производител на смартфони си има свой донгъл и включени в комплекта слушалки. Ключовият момент е наличието на ЦАП в слушалките. Както си личи от името, ЦАП преобразува цифровите сигнали в аналогови.

Голяма част от изпробваните от мен донгли, поставени в комплектите на Lenovo, Sony, и Huawei – нямат ЦАП. Те разчитат на вградения в телефона ЦАП, който ще изкара аналогов сигнал, преди той да бъде подаден към слушалките през USB-C порта. Тези телефони работят с USB-C като със стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо, само че във аудиото се извежда на USB-C порта. Ето защо, тези аналогови устройства не могат да бъдат наречени пълноценни USB-C донгли.

Изключение е донгълът в комплекта на Google Pixel 2 XL. В него е вграден ЦАП, получаващ цифров сигнал от смартфона. Тъй като това на практика е едно истинско USB аудио устройство (клас USB устройства, работещи, където има USB порт) той работи на практика еднакво във всички пробвани от мен телефони. Именно подобните на него устройства могат да се считат за цифрови USB-C донгли.

Повечето потребители не включват в комплекта цифрови USB-C донгли с ЦАП. И защо? Най-вероятно поради цената. Преди време се надигна яростна критика срещу плановете на Google да продава цифрови USB-C донгли при цена $20. Сега подобно устройство може да бъде намерено при цена 9$-12$.

Има и друго: ако включите аналогов или пасивен USB-C аудио адаптер или слушалки към Google Pixel 2XL, нищо няма да чуете.

Няма никаква еднородност при USB-C в смартфоните

Наистина можем да се разочароваме от липсата на еднородност и логика. Как да си обясним, че аналоговият USB-C донгъл не работи с Pixel 2XL или OnePlus 6, след като и двата смартфона (версиите за САЩ) се базират на Qualcomm Snapdragon 835 и Snapdragon 845, а и в двата модела се използва ЦАП на компанията Aqstic?

Google всъщност е прав, понеже следва правилата. Въпреки че аналоговото аудио може да се подава на USB-C порта, този метод не е включен в спецификациите на слушалките. Това би могло да бъде удобно, но не е предвидено в стандарта. А всички искаме стандартизация.

Особено дразнещо е нещо друго. Редица смартфони си работят с цифровия донгъл на Pixel 2 XL, само че ако бъде включена опцията USB storage. Много интуитивни, нали? Нещо по-лошо, това трябва да се прави всеки път при включването на слушалките или донгъла.

Надежда има

В комплекта към Huawei P20 Pro са поставени както цифрови слушалки, така и аналогов донгъл. Можете да се объркате с всички тези устройства. Но P20 Pro просто работи. Той дори съобщава, какво точно се случва, независимо какво устройство е включено към неговия USB-C порт.

С включените в комплекта слушалки този смартфон работи перфектно – качествен звук, позвънявани и т.н. А ако все пак се осмелите и включите някой преходник на друг производител – например, цифровия донгъл на Pixel 2XL, то ще получите предупреждение, че е включено някакво несертифицирано устройство, но то ще си работи и автоматично ще получи захранване. Няма никакви проблеми и с аналоговите донгли.

При опитите да разбера, кои смартфони, какво точно правят и кои донгли и слушалки към комплекта на кой смартфон са сложени, забелязах някои закономерности.

Смартфони със стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо и USB-C порт

Редица смартфони, например LG G7, Samsung Galaxy S8, имат USB-C порт и стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо, но работят само с цифрови слушалки и донгли. Тези телефони не поддържат аналогови донгли, но това не е и необходимо, понеже аналоговото аудио се извежда на стандартното 3,5-милиметрово аудио гнездо.

Телефони само с USB-C

В телефоните, при които е махнато 3,5 мм гнездо, аналоговите донгли работят почти винаги. Така например, Huawei P20 Pro работи перфектно. Sony Xperia XZ2 също много добре работи с аналоговите донгли, точно както и Lenovo Z2 Force – тези два телефона имат поставени аналогови преходници в комплекта.

Но има изключения

Аз открих две изключения, но съм сигурен, че те са повече. Google Pixel 2 XL и новият Razer Phone въобще не извеждат аналогов сигнал. И ако Google ви предлага да посетите сайт, където може да бъде закупен подходящият цифров аксесоар, Razer Phone дори и не съобщава, защо нямате аудио.

Пробелемът ще се задълбочи, когато хората започнат да обновяват своите смартфони с нови модели. Очевидно е, че количеството USB-C слушалки и преходници ще нарасне. Нещата може допълнително да се объркат, понеже телефонът може да бъде продаден, но слушалките и донглите почти всеки оставя за себе си. И после се опитва да ги използва със следващия по-нов телефон.


А какво би било, ако имахме една универсална технология и порт, които работят според очакванията… Хм…

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
10 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
16 Автори на коментарите
Станrens1oМалкия ПешоКолчоАнжел Димитров Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DarkEdge
DarkEdge

Явно и в този стандарт тепърва ще се налага унифициране. Също както беше със зарядните на мобилните телефони.
А явно може, щом едни го правят. А други може и заради фирмена политика да не искат да го правят.

Matt
Matt

Аз съм с p20 и mediapad m5, и на двата няма никакви грижи с преходника и свързани аналогови слушалки, с микрофон и бутон. Работят без разлика от предният таблет m3, който беше с 3.5мм жак. Слушалките от комплекта към p20 не свирят добре, поне аз не ги харесвам. Не усещам липсата на 3.5 жак даже е по-добре, че една дупка по-малко която да се пълни с боклуци. Не знам този usb-c порт обаче колко ще издържи от включване на какво ли не.

Колчо
Колчо

Купи си адекватни слушалки като AKG 702, Beyerdynamic DT700, Yamaha MT05 да видиш как като пане честотната лентата на звука и цялостната му динамика как ще намразиш въпросните преходници.

the professor
the professor

стандарта си е правилен, простo той въобще не е правен за звук, а за пренос на данни. това че Сульо и Пульо са решили да ползват usb за пренос на аналогово аудио и са си доработили схема, която примерно да мери оммовете на слушалките и така да разпознае слушалки и да пуска през ground, +data и -data аудио сигнал, не значи че трябва да го има в спецификациите… така че правилния вариант е тоя на google (usb audio). по подобен наичн се реализираше и бързо зареждане през usb 2.0 +data и -data в зарядното се възват към ground директно или… Виж още »

железар
железар

Пропуснали са да споменат още две неща: В чисто механичен план е далеч по-лесно да изкъртиш USB-C порт, отколкото 3.5″ жак. И другото – 2 конектора са повече от 1 – човек може да слуша музика докато смартфонът му се зарежда.

(*)
(*)

Мен не ми пречи липсата на аудио жак. Всички аудио устройства, които съм пробвал до сега, работят безпроблемно с преходник usb type-c to analog 3.5 audio. Дори в колата държа преходник от едната страна type-c, от другата analog audio 3.5 + type-c female и мога да зареждам ако трябва и пак върви музика. Естествено телефона е xiaomi.

^_^
^_^

Аз пък си слушам музика без преходник. Естествено телефона не е xiaomi.

Kofti Petrov
Kofti Petrov

Да не си возиш оркестър в колата 🙂

(*)
(*)

А аз пък искам да имам (и имам) модерен и хубав телефон на поносима за мен цена 🙂 и не ми пречи липсата на 3.5 аудио жак, нито наличието на преходник.

Krokozabel
Krokozabel

Да беше вярно и това за 3.5мм жака… Само дето на телефоните не е като на компютър с 2 (вход и изход), а е един. Кой къде замасен, кой за микрофон… Имам 4 телефона вкъщи на 3 от тях слушалките си стават само за тях си. За Galaxy J5 накупих 4 вида слушалки от интернет докато нацелих кои работят. И, странното е, несработващите по спецификации уж били за този модел. Ама за сметка на това работят на Lenovo. Да не говорим, че има и 2 вида дължини за мъжките букси на 3.5мм. Дали ще трябва да умуваш за слушалки за… Виж още »

Pulio
Pulio

Всичко се прави за да се увеличат приходите хора. Нека ви кажа как стоят нещата от икономическа гледна точка. Производителите бягат от т.н Dumb Pipe продукти. Това са продукти, за които производителите чуват само когато клиентите се оплакват че не работят. Това бяха обикновените осветителни крушки, които сега по желание на производителя могат да спрат да работят защото вече са Смарт. Поради същата причина стандартният аналогов жак, който винаги работи се сменя с такъв който работи по желание на производителя. Само едно уточнение…Apple бяха първите, които се сетиха че могат да развалят едно работещо нещо и да изкарат пари от… Виж още »

the professor
the professor

така е, от стандартния 3,5мм жак apple не печелят – не е тяхна разработка, а за да прави някой преходник, плаща лиценз за ползване на lighting port-a. отделно като порта е един в него включваш и адаптер за зареждане и слушалки – така порта се износва механично много по бързо щото не можеш да зареждаш и са слушаш едновременно

гффггд
гффггд

Слабо професоре, слабо. На 6тицата ми замина точно жака! и си слушам през lightning с оригинални слушалки, и то повече от 2 години вече! никакъв проблем!

анонимен
анонимен

В пазарната система на управление, трябва да има приходи за да се покриват разходите и да се изобретяват и мислят нови неща.

Не е проблем да се сменят кардинално старите технологии.
Проблема е когато жълтите пробутват ментетата си за нещо хубаво.
Проблема е когато големите жълти пробутват по 50 модела на година, кой от кой по измислен и по-голям боклук.
Проблема е когато рекламират по все възможни начини и налагат елементарните си продукти за хубави.

Защо в статията няма нито един продукт на Епъл. Защото техните неща работят винаги както трябва и както се очаква.

анонимен
анонимен

Ще се сетите.
Още колко неща ще стане ясно че не работят…

Колко години трябва да минат на това **** усб, че да е както трябва?!

Анжел Димитров
Анжел Димитров

Аз в таксито купих аукс -кабел за 12 лева да си пускат ,който каквато музика иска на колоните в колата и тези със ау -фоните не могат щото нямали приставка ,тъпо с тези липси по телефони за хиляди левове,

Стан
Стан

Помните ли, че на нокия аудио слушалките от край време са с различен стандарт и не могат да се ползват на друг телефон…. Говоря за 3,5 комбиниран аудио…

rens1o
rens1o

Хайде без глупости – комбинираният аудио порт нито е специален стандарт на Нокия, нито работи само с техните телефони. Всички слушалки, които имат и микрофон, каквито са хендсфритата например, са с комбо букса и работят с всичко, в което ги пъхнеш.

Стан
Стан

Грешно! Прочети малко или пробвай и сам ще се убедиш.

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-4b589f6f2a795390476033df660f95b0

https://en.wikipedia.org/wiki/Phone_connector_(audio)

Малкия Пешо
Малкия Пешо

„доста много“?!

Абе вие прочитате ли си статията, след като я напишете?