В Австралия се разпространяват компютърни вируси чрез оставяне на флаш стикове в пощенските кутии

0
29

Австралийски мошеници започнаха да използват твърде необичаен начин за разпространение на компютърни вируси и малуер: в пощенските кутии на жертвите се подхвърлят флаш-стикове. Разчита се на психологията на потребителите, които свърват пощата със възможността за получаване на важно съобщение и веднага отиват да проверят какво има записано на стика. При включване на флаша се стартира автоматичното изпълнение и вирусите заразяват компютъра. При връзка с интернет се задейства малък HTML файл, който изпраща на мошениците информация за още един заразен компютър, както и неговите характеристики.

 

Този метод е станал толкова разпространен, че се намеси и австралийската полиция: „USB стиковете са твърде опасни и хората трябва да избягват да ги включват към своите компютри или компютърни устройства“ – се казва в официалното съобщение на полицията. След като жертвата включи флаша, обикновено се предлага да се посети някой нов торент тракер, има и други проблеми, но полицията не уточнява какви точно.

Методът действа безотказно. Хората, открили подобен флаш стик се радват на неочаквания подарък и късмет, и веднага включват устройството за да проверят какво е записано и да го оставят за себе си. Любопитството и радостта карат потребителите да забравят предпазливостта и да проверят какво е това.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари