В борба с глобалното затопляне учени изобретиха изкуствено дърво

6
1474

Дърветата са естественият начин за регулация на качеството на въздуха. С помощта на жизнените си процеси те пречистват средата от излишно количество въглероден диоксид и изпускат кислород. Антропогенното влияние и същевременно редуцирането на горските масиви обаче могат да доведат до задържане на остатъчни газове в атмосферата, глобално затопляне и, както забелязваме напоследък, екологични инциденти. А растителността расте бавно. Затова мексиканската фирма Biomitech изобрети нов начин на пречистване на въздуха. Той не просто пести от време за растеж, но и от пространство за отглеждане на дървета.

Biomitech изгради изкуственото дърво Biourban. То е високо едва 3,5 метра и съдържа микроводорасли, които изтеглят CO2 и другите замърсители на въздуха и връщат чист О2. Въпреки компактността си изобретението е ефикасно колкото 368 дървета, взети заедно. От стартирането на проекта през 2016-та година, компанията е инсталирала едно дърво в Пуебла, Мексико, второ в Колумбия и трето в Панама. Бъдещите планове е да се изградят още такива дървета на мексиканска земя, по-конкретно в Мексико Сити и Монтеррей.

Джейми Фере, един от основателите на Biomitech, сподели пред TechXplore:

„Това, което системата постига чрез съвременна технология, е да вдишва замърсеният въздух и чрез биология да изпълнява естествения процес (фотосинтеза) точно като едно дърво“.

Идеята е забележителна и би била една стъпка напред в решаването на световния проблем със замърсяването на околната среда от човешката дейност. Проблемът засега е цената – едно дърво струва около 50 хиляди долара. Все пак успехът на проекта би спомогнал за по-високо качество на живот и дори намален риск от заболяване от рак на белите дробове. Въпреки това Biomitech упорито търси инвеститори.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Въх
Въх

Ама с тия пари може да се засади цяла гора?!

Micr0
Micr0

Ми така е това са средно около 88 хиляди лева средно по около 30 40 лв на фиданка това са оклло 2000/2500 дървета тия ще ми правят купчина метал която да зъмести 350 дървета пълни идиоти…

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Съгласен съм С теб, че истинските дървета са по евтини. Може би искат да ги сложат в центъра на града където няма място за 2000-2500 дървета.

Akeks
Akeks

Първо не е ясно които от фиданките ще се хванат, а и те не са зрели големи дървета. Едва ли пречистват кой знае колко.

Надблюдател
Надблюдател

Да така е една гора расте доста бавно а това най много да се изчака да се произведе за некой и друг ден и да порастнат водораслите – а и би било при масово производтство да падне цената – все пак градовете растът доста бързо. Но може просто да се премести дърво с специални устройства които ги изваждат заедно с корените на натоварват – но пак трябва дървото да е пораснало, а както знаем много по лесно е да се отсече от колкото да се дават едни пари за едни сложни багери местещи дървета. Но самоят факт че едно дърво… Виж още »

ronsim
ronsim

Аз предлагам да им се даде Нобел.
Изсичаме всички дървета, замърсяваме природата за да се създадът изкуствените дървета, плащаме по 50 хиляди долара за тях и стискаме палци да не ни взимат пари за употребата им.
Такива Идиоти трябва да се Бесят!