fbpx
21.8 C
София

В борба с глобалното затопляне учени изобретиха изкуствено дърво

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Дърветата са естественият начин за регулация на качеството на въздуха. С помощта на жизнените си процеси те пречистват средата от излишно количество въглероден диоксид и изпускат кислород. Антропогенното влияние и същевременно редуцирането на горските масиви обаче могат да доведат до задържане на остатъчни газове в атмосферата, глобално затопляне и, както забелязваме напоследък, екологични инциденти. А растителността расте бавно. Затова мексиканската фирма Biomitech изобрети нов начин на пречистване на въздуха. Той не просто пести от време за растеж, но и от пространство за отглеждане на дървета.

Biomitech изгради изкуственото дърво Biourban. То е високо едва 3,5 метра и съдържа микроводорасли, които изтеглят CO2 и другите замърсители на въздуха и връщат чист О2. Въпреки компактността си изобретението е ефикасно колкото 368 дървета, взети заедно. От стартирането на проекта през 2016-та година, компанията е инсталирала едно дърво в Пуебла, Мексико, второ в Колумбия и трето в Панама. Бъдещите планове е да се изградят още такива дървета на мексиканска земя, по-конкретно в Мексико Сити и Монтеррей.

Джейми Фере, един от основателите на Biomitech, сподели пред TechXplore:

„Това, което системата постига чрез съвременна технология, е да вдишва замърсеният въздух и чрез биология да изпълнява естествения процес (фотосинтеза) точно като едно дърво“.

Идеята е забележителна и би била една стъпка напред в решаването на световния проблем със замърсяването на околната среда от човешката дейност. Проблемът засега е цената – едно дърво струва около 50 хиляди долара. Все пак успехът на проекта би спомогнал за по-високо качество на живот и дори намален риск от заболяване от рак на белите дробове. Въпреки това Biomitech упорито търси инвеститори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини