В Европа стартира първият телевизионен канал във формат Ultra HD

0
56

Френската компания Eutelsat Communications започна излъчването на първия европейски телевизионен канал във формат Ultra HD. Демото е достъпно от 8 януари чрез спътника Eutelsat 10A, данните в MPEG-4 се предават със скорост 40 Mbit/s, резолюцията на изображението е 3840 × 2160 пиксела (4 пъти по-висока от тази на Full HD), честотата е 50 кадъра в секунда.

Отбелязва се, че благодарение на стандарта за компресия HEVC (H.265) „ширината“ на канала за 4K съдържание може да бъде по-малка от тази, която се изисква, например, за изображения във формат Full HD.

Планира ли се търговска експлоатация на новата услуга в близко бъдеще, не се посочва. Като се има предвид високата цена на телевизорите, които могат да показват картина в Ultra HD, може да се предположи, че услугата няма да бъде евтина.

Също така съществено значение има и отсъствието на телевизионни програми и филми, създадени и достъпни във формат 4K. Вярно е, че някои от последно представените телевизори на изложението CES позволяват конвертиране на изображенията от Full HD в Ultra HD.

Следва да се отбележи също, че в Южна Корея вече може да се поръча 85-инчовия телевизор Samsung S9 (S9000), който ще струва на първите купувачи сумата от 38 хил. долара. Желаещите за по-големите – 95 – или 110-инчовите модели – ще трябва да изчакат те да бъдат пуснати в продажба по-късно през тази година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари