fbpx
0.8 C
София

В зоната на Чернобил започнаха да се появяват жаби с чисто черен цвят

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Аварията в четвъртия реактор на атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 година доведе до най-голямото изпускане на радиоактивни материали. Три десетилетия по-късно Чернобил бе превърнат в един от най-големите резервати, където различните животни успешно се размножават.

Известно е, че радиацията може да увреди генетичния материал на животните, а и на хората, и да причини мутации. Не всички мутации обаче водят до летален изход – изглежда невероятно, но някои животни успешно са се приспособили да живеят в подобни условия. Това се твърде необичайни жаби с черен цвят, които са еволюирали в тази силно радиоактивна среда.

Черните жаби са започнали да се появяват в Чернобил през 2016 година. Най-много от тези земноводни са открити близо до повредения ядрен реактор и се чувстват много добре в тази опасна радиационна среда.

Обикновено дървесните жаби са зелени, а ензимът меланин, който е в състояние да намали отрицателните ефекти на ултравиолетовото лъчение, е причината за много тъмния цвят на кожата на животните. Неговата защитна роля може да се разшири и до йонизиращото излъчване, като помага на тялото да неутрализира вредните молекули в клетката.

Тези свойства на меланина намаляват вероятността животните и хората, изложени на радиация, да претърпят сериозно увреждане на клетките и по този начин увеличават шансовете за оцеляване. Научните изследвания на тази тема започнаха да стават много популярни след като в конфликта между Русия и Украйна твърде често започна да се използва терминология за употреба на ядрено оръжие. Конкретно тази научна работа е на Pablo Burraco и Germán Orizaola, и бе публикувана от изданието The Conversation в края на миналия месец.

Очевидно това е причината жабите да се развият и да станат черни три десетилетия по-късно. И това не са отделни индивиди: в продължение на три години учените анализираха оцветяването на повече от 200 мъжки жаби, открити в 12 различни езера в зоната на радиоактивно замърсяване.

Това изследване показа, че чернобилските дървесни жаби са много по-тъмни на цвят от животните, уловени извън опасната зона. Освен това, колкото по-радиоактивна е зоната в близост до реактора, толкова по-тъмен е цветът на животните.

Учените предполагат, че чернобилските жаби са претърпели процес на бърза еволюция в отговор на силната радиация, което им е дало възможност да оцелеят и успешно да се размножават. Това означава, че животните са в състояние да оцелеят дори при много тежки природни бедствия и е възможно хората също да имат такъв защитен потенциал. Но едва ли. Изследванията в тази област не са много оптимистични.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини