В Китай представиха свръхчувствителни графенови оптични сензори

0
42

В последните месеци почти не минава ден, в който информационните агенции да не съобщят за поредното ново приложение на перспективния материал графен. Този път легендарният материал е използван за създаване на ново поколение фотоапарати и видеокамери. Учени от Технологичния университет в Нанянг (Китай) са създали оптични сензори за камери, които притежават две много важни преимущества пред аналогичните продукти, произведени от други материали. Първото от тях е, че оптичните сензори, базирани на графен, потребяват десет пъти по-малко енергия за работа в сравнение с конвенционалните сензори.

Второто предимство на графеновите сензори се заключава в това, че те са 1000 пъти по-чувствителни от своите аналози – толкова чувствителни, че са в състояние да уловят и задържат частици от електрони, генерирани от светлинния поток, в продължение на много по-дълго време от конвенционалните. В резултат се получават много по-ясни, детайлни и чисти изображения, дори при снимане в условията на слаба осветеност или в тъмнина.

Професор Уанг от Технологичния университет на Нанянг, един от ключовите разработчици на технологията, разказва: „В бъдеще възможностите на нашите графични сензори могат да бъдат подобрени още повече. Така например, показателите за реакция на сензора могат да бъдат повишени чрез манипулиране на наноструктурата на самия графен“.

За разработването на революционната технология, позволила създаването на сензора, са били необходими две години, а самото изследване е струвало на университета равностойността на 200 хиляди щатски долара.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари