fbpx
13.8 C
София

В най-мащабния експеримент по рода си 33 компании въведоха 4-дневна работна седмица: време е всички да почиват в петък

Все повече компании намират успех с четиридневната работна седмица. Неотдавнашно проучване на 33 компании показа изключително успешни резултати

Най-четени

Резултатите са налице: Време е вашата компания да спре да работи в петък (или понеделник).

Последните, може би най-убедителни доказателства за преминаването към четиридневна работна седмица идват от шестмесечно проучване, започнало през февруари 2022 гoдина, в което 33 компании със служители в шест държави са намалили работното натоварване на служителите си до четири дни или 32 часа седмично. Организиран от 4 Day Week Global, експериментът в реални условия имаше за цел да провери дали служителите могат да бъдат също толкова продуктивни за 80 % от времето – и то срещу същото заплащане. Резултатите бяха изключително положителни: Фирмите, участващи в програмата, отчитат увеличени приходи, подобрено здраве и благополучие на служителите и положително въздействие върху околната среда. А след успеха още сто компании, в които заедно работят хиляди хора, обмислят или вече прилагат същия подход.

Така че, ако някога сте се опитвали да убедите шефа си да преминете към четиридневна работна седмица, това е най-доброто доказателство, че това може да проработи. Резултатите от новия доклад са недвусмислени: Четиридневната работна седмица е по-добра за всички.

Вероятно звучи налудничаво, но работи

В началото на проучването служителите на Soothing Solutions, компания от Дъндолк, Ирландия, която произвежда таблетки за кашлица за деца, са скептично настроени, че четиридневната работна седмица ще бъде осъществима, да не говорим за рентабилността, но основателките Синеад Кроутър и Денис Лауаки имали големи надежди. Когато компанията е основана през 2017 година, дуото иска да създаде култура, фокусирана върху хората, така че когато Кроутър научава за програмата „4-дневна работна седмица“ през 2021 година, тя я вижда като начин за привличане и задържане на таланти.

Откакто Soothing Solutions наема първите си служители за миналата година, нито един служител не е напуснал компанията, а Кроутър казва, че неофициалните отзиви за четиридневната работна седмица са били толкова възторжени, че почти са я разплакали.

„Един от служителите ни има възрастни родители, които са неизлечимо болни, и тя прекарва три, четири дни в седмицата с тях“, каза ми тя. „Тя каза, че нищо не може да й върне това време. Тя не би могла да прави това на друга работа.“ Друга работничка е успяла да се занимава със страстта си към фотографията през свободното си време, казва Кроутър и добавя, че „се оказа, че тя е фантастичен фотограф!“

Тъй като Soothing Solutions е започнала дейността си с четиридневна работна седмица, основателите нямат с какво да сравнят растежа на бизнеса си, но Кроутър не се притеснява от негативното влияние, което четиридневната работна седмица може да окаже върху бизнеса, дори и при разрастването на компанията. Когато от BusinessInsider разговаряха със Soothing Solutions, те току-що бяха стартирали в Amazon и имаха първата си продажба в Обединеното кралство. Продуктите на компанията се предлагат в Ирландия, Северна Ирландия, Кипър и Шотландия, като се планира по-нататъшно разширяване.

„Нямаме абсолютно никакви притеснения“, казва тя. „Вероятно звучи налудничаво, но работи.“

4 Day Week Global е общностна платформа с нестопанска цел, която популяризира четиридневната работна седмица, като помага на компаниите да я прилагат и финансира изследвания на бъдещето на труда. Организацията е създадена след успеха на знакова пробна програма в новозеландската компания Perpetual Guardian на съоснователя ѝ Андрю Барнс. За провеждане на изпитания в компаниите и анализиране на резултатите от тях групата си партнира с учени от Харвардското бизнес училище, Оксфордския университет и Университета на Пенсилвания.

Движението за четиридневна работна седмица набира огромна популярност. Технологичният стартъп Bolt стана първата компания, който го изпробва през 2021 година, като го намери за толкова успешно, че го въведе след три месеца. През 2021 година опит в Исландия установи положителни резултати, а през 2019 година изследователски доклад на Henley Business School установи, че две трети от предприятията, работещи на четиридневна седмица, са увеличили производителността на служителите си.

Това все пак има и някои минуси. По-кратката седмица може да означава, че работното натоварване на служителите ще се увеличава всеки ден, което ще доведе до повече стрес. За компаниите, в които има значително по-натоварени периоди по време на празници или през лятото, може да не е възможно програмата да се използва за цялата година, а много компании, като например банки или застрахователни дружества, които изискват денонощно обслужване на клиентите, или новинарски организации, които следват 24-часов новинарски цикъл, не са в състояние да затворят дори за един ден всяка седмица. Но в тези случаи компаниите биха могли да подходят към четиридневната седмица по начина, по който вече се справят с почивните дни: Просто подреждат графиците на екипите си така, че винаги да има работещи.

Без недостатъци

Продължаващото настояване за четиридневна работна седмица не е първият път, когато се наблюдава движение за промяна на традиционния модел на работа. До 1926 гoдина стандартната работна седмица в САЩ е била шест дни, след това Хенри Форд намалява работната седмица в едноименната си компания „Форд“ до пет дни. Той вярвал, че допълнителният почивен ден ще повиши производителността на работниците и ще им даде повече свободно време, за да похарчат повече пари – надявал се, за автомобилите на Ford. Тенденцията се наложила и след организирането на работниците в полза на смяната, Законът за справедливите трудови стандарти определил стандартната работна седмица на 44 часа; и с изменение през 1940 година се установила сегашната стандартна 40-часова работна седмица. Днес нормите ни отново са готови за промяна.

Бари Прост, съосновател на ирландската компания Rent a Recruiter, специализирана услуга за набиране на таланти, взе участие в шестмесечното изпитание на 4-дневната работна седмица с цел да се справи с текучеството на персонала – проблем за много предприятия след пандемията от COVID-19. Когато пандемията започна, Rent a Recruiter вече преминаваше към постоянен модел на дистанционна работа и след като научи за програмата, компанията реши да изпробва и четиридневната седмица. За съоснователя Прост беше особено важно да гарантира, че преминаването няма да навреди на клиентите и въпреки тези резерви, Прост каза, че клиентите не само са подкрепили променения график, но някои от тях дори са поискали сами да приложат тази политика.

Важното е, че новият подход е донесъл огромни ползи на малкия стартъп, в който работят 20 души. За шестмесечния изпитателен период Rent a Recruiter удвои брутната си печалба и изчисли, че производителността на служителите му също се е удвоила за този период. И въпреки че това не беше първоначалната мотивация, Прост казва, че ползите са се проявили не само в крайния резултат на компанията.

„По неофициални данни имаме мениджър, който е и психотерапевт – сега тя може да отделя повече време за терапевтичната си практика“, каза той. „Имаме майки и родители, които могат да оставят и вземат децата си в петък, което иначе не биха могли да направят.“

Въпреки че благосъстоянието и задържането на персонала са важни, проучването е свързано и с увеличаване на приходите на участващите компании. Сред 16-те от общо 33-те компании, участвали в проучването, които предоставиха данни за приходите, общите приходи на компаниите, претеглени по размер, са се увеличили с 8,14 %, което при някои компании е с почти 40 % повече от ръста на приходите през същия шестмесечен период на предходната година.

Компанииите, участвали в изпитването, не са докладвали почти никакви недостатъци. Нито една от 27-те компании, попълнили окончателното проучване, не е заявила, че има планове да се върне към петдневната работна седмица, а почти всички от 495-те служители, участвали в изпитването, са искали да запазят четиридневната си работна седмица. Според проучванията, проведени след приключването на изпитването, всички – от изпълнителните директори и мениджърите до младшите служители – са забелязали широкообхватни ползи и сега се провежда ново изпитване в Обединеното кралство.

По-малкото работни часове могат да помогнат и на околната среда и на неравенството между половете

Макар че привържениците на четиридневната работна седмица може да търсят предимно въздействие върху бизнеса – от страна на приходите или благосъстоянието на служителите, може да има и по-малко очевидни ползи.

От една страна, по-малкото работно време е свързано с по-ниски въглеродни емисии – хората пътуват по-малко. При проучването „4-дневна седмица“ е установено, че участниците са изразходвали един час по-малко време за пътуване до работа, отколкото преди проучването. Орла Кели, социолог по околната среда от Университетския колеж в Дъблин, която беше водещ изследовател в проучването „4-дневна седмица“ заяви, че по-кратката работна седмица също така помага на хората да правят по-екологични избори.

„Когато хората работят по-дълго време, те са склонни да бъдат в този вид цикъл на работа-разход, където моделите на потребление са доста интензивни“, каза Кели. С по-малко свободно време хората са по-склонни да купуват храна в пластмасови опаковки за еднократна употреба, да ходят на работа с кола, вместо да ходят пеша или с обществен транспорт, и да харчат повече пари за материални блага. Кели разказва, че тъй като това е трудно измеримо, изследването е все още в начален етап, но се надява да се задълбочи в идеята и да предостави по-конкретни доказателства за ползите за околната среда от по-кратката работна седмица.

Четиридневната работна седмица също така осигурява значително подобрение на благосъстоянието, удовлетворението от живота и съня на жените. Тъй като жените са склонни да поемат повече отговорности за грижи, допълнителният почивен ден е бил най-полезен за тях, позволявайки допълнителното натоварване на емоционалния труд да се разпредели по-равномерно. В Ирландия, където са базирани много от компаниите, участвали в проучването, 70 % от работещите на непълно работно време са жени.

„Жените често са на по-нископлатени работни места, така че те обикновено са тези, които преминават на непълно работно време, дори и да не искат“, каза ми Кели. Особено през последните няколко години жените масово напускат работната сила или намаляват работното си време поради пренатоварване или липса на възможности за грижи за децата. „Това може да бъде проблематично за дългосрочната им кариера, пенсионните им вноски и динамиката на властта в домакинството“, казва Кели. Съкращаването на работното време за всички помага на жените да останат на работните си места на пълен работен ден и да не се чувстват сякаш са изтласкани от работната сила.

Малко вероятно е светът да премине към четиридневна работна седмица за една нощ, но опитът доведе до реални ползи и установи, че е възможно много различни видове корпорации, стига да имат желание, да направят промяната, тъй като компаниите продължават да се борят с привличането и задържането на персонал, четиридневната работна седмица може да бъде сравнително просто решение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини