Най-изгодният добив на цифрова валута е добивът с безплатно електричество. Мошениците от различни държави се опитват да разположат своите ферми близо до промишлените предприятия, където може нелегално да се използва безплатна енергия или да се инсталира промишлен електрически генератор, работещ с безплатен газ.

В изоставен завод в Оренбург бе открита голяма цифрова ферма, поглъщаща огромни количества електрическа енергия. Местният енергиен оператор засече консумацията на над 8 милиона киловатчаса електрическа енергия от територията на изоставения завод и веднага уведоми полицията.

На територията на завода бяха открити над 6000 ASIC устройства, грижливо подредени в шкафовете на поставените в завода рафтове. Силовите кабели на захранването вземат електрическа енергия от подстанцията на завода. Освен това, в съседните помещения бяха намерени стотици кутии от съвсем ново, току що закупено оборудване за добив на криптовалута.

Според следствието, цифровата ферма е собственост на двамата директори на бившата компания, работила на територията на завода.

Престъпление от подобен род в Русия се наказва с до 5 години затвор и глоба в размера на дохода, получен през последните 6 месеца. Най-болезнена ще е глобата. В този случай конфискация на имуществото не се предвижда и след заплащането на глобата, намерените над 6000 ASIC устройства, ще бъдат върнати. Това не е малко, понеже към днешен ден тези устройства струват над $1 милион.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари