fbpx
5.1 C
София

В САЩ бе въведена в експлоатация най-голямата в света слънчева електроцентрала

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Развитието на алтернативни начини за получаване на електрическа енергия се ускорява разраства с бързи темпове. Engadget съобщи, че в Северна Америка започна работа най-голямата в света слънчева електроцентрала с име Topaz.

Строителството на Topaz е започнало през 2012 година. За две години американските специалисти инсталираха в калифорнийските равнини 9 милиона слънчеви панели с площ около 25 квадратни километра. Финансирането на проекта е струвало 2,5 милиарда американски долара.

Слънчевата електроцентрала Topaz е построена недалеч от плодородните селскостопански земи на Калифорния и може да дава електрическа енергия на 160-те хиляди домакинства, домове за които ще бъдат построени тази и следващата години. Мощността на Topaz е 550 мегавата. Според специалистите, използването на слънчевата електроцентрала Topaz ще намали годишното изхвърляне на въглероден двуокис в атмосферата с 337,000 тона.

Новата електроцентрала Topaz няма да е дълго време най-голямата и най-мощната слънчева централа в света. През следващата 2015 година ще бъде въведена в експлоатация още една, още по-голяма слънчева електроцентрала с мощност 579 мегавата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
1Force1
1Force1
7 години

Мислили са за прахта. Обаче негрите отказали да робуват преди 130 години и сега ще трябва няколко българина амероканофили да се направят на фирма за лиза…за почистване.

lavandulata
lavandulata
7 години

Според мен са помислили за прахта когато са планирали фотоволаична станция в пустинята. За съоръжение в което се вкарват 2 милиарда и си стои неизползвано, до сега съм чувал само в България – АЕЦ Белене. Иначе и в Сахара има инсинератор за боклук на база огледала (май и електричество произвежда) пък не го зарива пясъка.

От друга страна ако омаловажавайки постиженията на хоарата се чувстваш по добре – то ти пожелавам успехи в попрището.

1Force1
1Force1
7 години

Те навсякъде са наклонени под един и същи ъгъл. Обаче ако това беше причината и се виждаше земята, на цялата снимка равномерно щеше да се вижда в определена част от периметъра. Обаче няма друго освен пояс, в който порив на вятъра, или характерно въздушно течение за микрорайона е нанесло замърсяване. Замърсеният участък не е с правилна форма и очертания, в различните редици засягането е различно. Част от панелите, или са почистени, или имат твърде малко прах и пясък за да е видим.

RJ45
RJ45
7 години

Много добре се вижда, че панелите са наклонени. Това, което виждаш е земята.

1Force1
1Force1
7 години

Много добре се вижда на снимката, че е замърсяване върху панелите.

mIRCata
mIRCata
7 години

Може да е самата земя, която се вижда между панелите, когато са под ъгъл към слънцето. Нещо като щорите когато ги въртиш, а не прахоляк.

1Force1
1Force1
7 години

Хах, още сега се вижда как прах и пясък от пустинята са замърсили панелите.

Нови ревюта

Подобни новини