fbpx
-6 C
София

В САЩ въвеждат гореща линия за спешна психологична помощ и подкрепа

Най-четени

От днес в САЩ стартира нова гореща телефонна линия, която ще осигурява подкрепа на хората, които преживяват някаква форма на психично страдание, повишена тревога, емоционално нарушение или друг вид психологично затруднение. Главната задача на телефонната линия ще бъде да предотвратява случаи на самоубийства, самонаранявания или други психични кризи. Телефонният номер на новата услуга в САЩ, 988, ще бъде национален и безплатен за всички жители, като 24 часа в денонощието професионално обучени консултанти, психотерапевти и други специалисти по психично здраве ще отговарят на обажданията на гражданите.

За да се осигури национално покритие на горещата линия, в САЩ ще бъдат разкрити над 200 локални кол центъра, които ще отговарят за определени региони. Ако капацитетът на даден местен център е абсолютно запълнен, то тогава обажданията ще бъдат пренасочвани към националния център.

Властите в САЩ разглеждат новата гореща телефонна линия като „новият 911 за превенция на самоубийства и подпомагане в психични кризи“. Телефонната линия ще наследи и замести досегашната Национална линия за предотвратяване на самоубийства в страната. Една от целите ще бъде да се намали броят на обажданията към 911 от хора в състояние на психично страдание, тъй като операторите на единния горещ спешен телефон не са обучени професионалисти, които да посрещнат и консултират такива случаи. В някои ситуации свързването на хора в състояние на психична криза с 911 дори може да бъде опасно и да завърши с фатални последици, тъй като операторите често ги насочват към служби за медицинска помощ или изпращат при тях служители на реда, които могат да реагират неподготвено на психичното страдание, а това от своя страна да доведе до тежки последици.

Така настоящата гореща телефонна линия в САЩ се превръща в първата от този мащаб, която цели да предостави стандартизирани и регулирани ресурси за спешно реагиране на хора, които търсят помощ в тежък за тях момент.

Въпреки това, не всички в САЩ са абсолютно убедени, че новата гореща линия ще успее да изпълни мисията си. Някои от лицата, които имат компетентно отношение по въпроса, в това число и служители на самата гореща линия, казват, че имат опасения, че няма да има достатъчно ресурси и персонал на щатско ниво, за да се отговори на търсенето на телефонната линия.

У нас също съществуват аналогични горещи национални телефонни линии. Телефонът на доверието към Български червен кръст е една от най-старите съществуващи и днес социални услуги за хора, които търсят подпомагане, консултиране и насочване към ресурси и контакти, а Горещата телефонна линия за пострадали от насилие е опора, към която вече над 24 години жертвите на различни форми на насилие, експлоатация и психично страдание, се обръщат, за да получат консултиране, насоки и контакт с компетентните органи и институции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини