fbpx
3.9 C
София

В Сингапур е създаден свръх икономичен изкуствен синапс за нови поколения ИИ

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Невроморфните изчисления, които имитират мозъка, са обещаващ кандидат за компютърните технологии от следващо поколение. В тази връзка, значителен интерес изрази екипът на Сингапурския университет за технологии и дизайн (SUTD), който създаде предпоставки системите за изкуствен интелект (AI) да станат енергийно ефективни, леки и приспособими като човешкия мозък, предизвиквайки значителен интерес.

Невропластичността на мозъка, тоест способността му да променя съединенията на невронната мрежа, е изключително трудно да се имитира в традиционните изкуствени синапси, използвайки свръхниска енергия“ – отбелязва Дезмънд Лоук, доцент в SUTD.

Изкуственият синапс запълва празнината между два неврона, позволявайки на електрическите сигнали да преминават от единия в другия. Той може да имитира ефективното предаване на невронни сигнали и процеса на формиране на паметта в мозъка.

За да се подобри енергийната ефективност на такова устройство, изследователската група на Лоук е първата, която е предложила технологичен процес за създаване на специален метален електрод.

Конвенционалните нагревателни електроди, образувани чрез отлагане и ецване, могат да причинят сериозни увреждания. Обратно, нагревателните електроди, създадени в това изследване само чрез отлагане, причиняват значително по-малко повреди, което води до по-здрав и бездефектен интерфейс с намалено съпротивление на контактите и в крайна сметка с намален работен ток.

Използвайки мемристорни устройства, базирани на нанополюси от германиев антимон телурид, екипът конструира изкуствен синапс с фазов преход, който демонстрира рекордно ниска консумация на електроенергия (1,8 pJ) на едно синаптично събитие, състоящо се от двойка импулси. Това е с около 82% по-малко от консумираната електроенергия в традиционните изкуствени синапси.

Ние вярваме, че нашите открития имат обещаващ подход за разработване на по-бързи, по-мащабни масиви от изкуствени синапси със значително подобрена производителност при задачите с ИИ“, казва Лоук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини