fbpx
4.9 C
София

В Холандия построиха първата в света велосипедна алея от слънчеви панели

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В Холандия бе построена уникална велосипедна алея, съставена от слънчеви панели. Готов е първият участък от алеята с дължина 70 метра. Това е част от проекта SolaRoad за създаване на пътища, изградени чрез слънчеви панели.

Получената от велосипедната алея електрическа енергия е достатъчна за захранването на три сгради, разположени наблизо. Това е пилотният проект и ако резултатите са добри, с подобни панели ще бъде покрита голяма част от местните пътища.

Енергията от новите пътища, изградени от соларни панели, ще се използва за допълнително захранване на домовете, електрическите автомобили, уличните лампи и светофарите. Първоначално подобно покритие ще получат пътищата в населените места, за да се осигури евтино електричество за жителите.

Велосипедната алея се изгражда от бетонни плочи с вградени слънчеви модули, покрити със специално стъкло. Конструкцията издържа на натоварванията, предизвикани от товарните автомобили и не се разрушава от корените на дърветата. Стъкленият пласт почти не се износва и не се влияе от дъждовете, ледовете и снеговете.

Създателите на плоскостите твърдят, че техните модули произвеждат 30% по-малко електричество, отколкото панелите по покривите на сградите, а инвестицията ще се възвърне след около 20 години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
the_best
the_best
7 години

Oт някъде трябва да се започне, а и само си представи всички пътища да са направени от това, квадратурата ще е огромна, пък и технологията ще се подобри с времето. Браво на хората!

Нови ревюта

Подобни новини