Идеята за прехвърлянето на съзнанието на човека в компютър, отдавна се използва от фантастите и режисьорите на фантастични филми, но днес няма възможност за осъществяването на нещо подобно.

Но това не означава, че няма желаещи, които искат да станат пионери в тази област. Шведското уеб-издание Dagen съобщи, че мениджмънтът на голямата мрежа погребални бюра „Финикс“ си е поставил особено амбициозната цел да създаде максимално правдоподобни електронни копия на починалите хора.

Всичко започна с това, че нашите специалисти написаха програма, имитираща човешкия глас, която отговаря на въпросите на нашите клиенти относно организирането на погребенията. Тогава възникна идеята, че тази технология може да бъде развита. Ние решихме да я променим по такъв начин, че да може да имитира гласовете на починалите. А после си помислихме, че можем да направим поне частично електронно копие на починалите“ – каза директорът на погребалната мрежа Шарлота Руниус.

Първият етап на този проект е точната имитация гласа на починалия, както и интеграцията на този глас с изкуствен интелект, който може да отговаря на несложни въпроси. Но след това „Финикс“ планира производството на роботи, които максимално да приличат на загиналите.

Трудно може да повярваме на това и проектът изглежда като удобна възможност за ефективна самореклама. Но кой знае, може шведите наистина да създадат нещо подобно.

Това доста напомня на фантастичния сериал Altered Carbon (променен въглерод), преведен у нас като „Суперкомандос“ за едно бъдеще, в което смъртта не съществува.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ХиХиЩерян НиколаевХмм Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Хмм
Хмм

Ми то е предсказано преди 2000 години. „Мъртвите ще възкръснат от гробовете си“. Само, където не трябва да се приема буквално. Скоро ИИ ще почне да пресъздава образа и гласа на починалия. Сигурно ще се опитват и да имитират съзнанието му на основата на данните му от социалните мрежи.

Щерян Николаев
Щерян Николаев

Повече прилича на епизод от Black Mirror (Черно огледало) има два епизода или поне за толкова се сещам и даже единия мисля, че беше точно нещо такова 😀 Кой не би искал да се види отново с някой починал роднина или приятел … 🙂

ХиХи
ХиХи

Понеже все повече се правим на „богове“ и се мислим за „богове“ ще ядем теслата много скоро ама тази тесла няма да е роадстър С.