Идеята за прехвърлянето на съзнанието на човека в компютър, отдавна се използва от фантастите и режисьорите на фантастични филми, но днес няма възможност за осъществяването на нещо подобно.

Но това не означава, че няма желаещи, които искат да станат пионери в тази област. Шведското уеб-издание Dagen съобщи, че мениджмънтът на голямата мрежа погребални бюра „Финикс“ си е поставил особено амбициозната цел да създаде максимално правдоподобни електронни копия на починалите хора.

Всичко започна с това, че нашите специалисти написаха програма, имитираща човешкия глас, която отговаря на въпросите на нашите клиенти относно организирането на погребенията. Тогава възникна идеята, че тази технология може да бъде развита. Ние решихме да я променим по такъв начин, че да може да имитира гласовете на починалите. А после си помислихме, че можем да направим поне частично електронно копие на починалите“ – каза директорът на погребалната мрежа Шарлота Руниус.

Първият етап на този проект е точната имитация гласа на починалия, както и интеграцията на този глас с изкуствен интелект, който може да отговаря на несложни въпроси. Но след това „Финикс“ планира производството на роботи, които максимално да приличат на загиналите.

Трудно може да повярваме на това и проектът изглежда като удобна възможност за ефективна самореклама. Но кой знае, може шведите наистина да създадат нещо подобно.

Това доста напомня на фантастичния сериал Altered Carbon (променен въглерод), преведен у нас като „Суперкомандос“ за едно бъдеще, в което смъртта не съществува.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари