Южнокорейският производител на електроцентрали Doosan Heavy Industries & Construction Co. заяви в четвъртък, че ще обедини усилията си с местната строителна компания SK Engineering Construction Co., за да разработи плаващи вятърни централи.

SK Engineering ще изпълни проект за разработване на плаващи вятърни генератори, докато Doosan Heavy ще предостави технологии за ключово оборудване на централите, заявят от компанията за производство на централи в прес съобщение.

През юли правителството на Южна Корея е заявило, че планира да започне изграждането на плаваща вятърна централа, която да спомогне чрез генерирането на около 6 гигавата електроенергия годишно в Източно море край бреговете на Улсан, на 414 километра югоизточно от Сеул, като според предварителните разчети, работата по изпълнение на проекта трябва да започне през 2023 година.

Doosan Heavy се присъединява към проекта за изграждане на плаващи вятърни електроцентрали, след като през май месец създаде консорциум с местната компания за производство на електроенергия Korea South – East Power и разработчика на възобновяеми енергийни източници Jeju Energy Corp.

Миналия септември Doosan Heavy подписа предварителна сделка с Korea National Oil Corp (KNOC) за доставяне на плаващи вятърни турбини.

Концепцията за плаващи вятърни електроцентрали съществува от години, като привлича правителства и частни инвеститори, с атрактивната висока ефективност, която обещава – смята се, че при постоянно придвижване чрез плаване, е възможно да се постигне до около 30% по-висока енергийна ефективност. Проектът, за който става ясно сега, не е първият път, когато тази концепция е планирана за комерсиално ползване, но може да се каже, че засега изглежда най-сериозно планираният за реализиране.

Междувременно, енергетици и специалисти по околната среда обмислят различни концепции и технологии за постигане на по-висока енергийна ефективност чрез зелени източници. Сред тях, влизат и планове за разработване на водни електроцентрали, които да използват циркулацията на водата в океана и други все още авангардни и нефинансирани идеи за по-природосъобразно бъдеще на енергетиката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари