В Bash за Windows 10 стартираха графични програми за Linux

0
294

Версията Windows 10 Insider Preview Build 14316, излязла миналата седмица бе забележителна преди всичко с това, че в нея бе интегрирана конзолата Ubuntu Bash – един от командните интерпретатори на ОС Linux. Много ентусиасти се впуснаха в изследване на Bash on Windows, за да разберат, какви възможности предлага. Оказа се, че чрез Bash за Windows 10 е възможно да се стартират графични приложения за Linux в тяхната естествена графична среда.

 

Потребител на Reddit съобщи, че това става с помощта на X-сървъра Xming. Публикувани са много скрийншоти, а показаният по-долу демонстрира работата на Firefox и Vim – програми с графичен интерфейс, компилирани за Linux Ubuntu, които работят директно в ОС Windows 10.

 

За да се повтори този експеримент е необходимо да се изтегли X-сървъра Xming, например от sourceforge, и да се инсталира в Ubuntu Bash за Windows 10 по стандартния за Linux начин. Стартирането на програми става чрез командата DISPLAY=:0 име_на_програмата. Например, DISPLAY=:0 firefox. Работата на програмите е бавна и нестабилна.

Друг потребител успя да стартира Xfce – много популярна графична среда, която се използва в някои Linux дистрибуции. Ето един скрийншот и от Xfce в ОС Windows 10 без виртуална машина – нещо, което малцина са очаквали да видят.

 

Според потребителя, стартирал Xfce, отзивчивостта и работата на програмите, стартирани в тази Xfce сесия, е много бавна и няма нищо общо с Windows-програмите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари