fbpx
15.5 C
София

В Google Chrome вече са добавени режимите за икономия на паметта и за по-ниска консумация

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

През месец декември миналата година Google представи две нови функции в Chrome, които осигуряват по-висока производителност и намаляват използването на ресурсите на компютъра ви. Първоначално функциите за икономия на паметта и режима за пестене на енергия се появиха в тестови компилации на Google Chrome за Mac, Windows, Linux и Chromebook, а сега тези функции се разпространяват и в стабилната версия на браузъра.

В новата версия на Chrome е възможно ръчното включване и изключване на тези две полезни опции. В последната бета версия на Chrome, която ще бъда следващата стабилна версия на този уеб браузър, това става от настройките (Settings) и след това от опцията Производителност (Performance).

Първата автоматично освобождава използваната оперативна памет чрез „замразяването“ на неактивните раздели, за да се освободят ресурси за други цели. Неактивните раздели си остават по местата и моментално се активират, ако потребителят се обърне към тях. Интересно е, че в адресния ред се появява иконка на скоростомер, която показва състоянието на паметта и ако се кликне върху нея може да се разбере колко RAM е освободена.

Втората функция намалява консумацията на електрическа енергия, което е полезно за мобилните устройства. Това става с използването на по-икономични, но и по-бавни алгоритми, чрез изключване на фоновата активност и редица визуални ефекти – анимацията, плавното превъртане и други, както и честотата на кадрите. Когато тази функция е включена, в дясната страна на адресния ред се появява иконка с листо, която показа каква е икономията на енергия в настоящия отворен раздел.

Ако във вашия браузър не се вижда подточката Performance, можете да включвате и изключвате тези функции с помощта на следните флагове:

  • chrome://flags/#battery-saver-mode
  • chrome://flags/#high-efficiency-mode

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини