fbpx
1.8 C
София

В Twitter цари масова дензинформация, свързана с климата

Тази година е най-лошата за "климатичната дезинформация" в платформата, сочи скорошен анализ

Най-четени

Според нови анализи лъжите за изменението на климата в Twitter са се увеличили до безпрецедентни нива през тази година. Тревожното нарастване на съдържанието, което отхвърля общоприетата наука за климата – понякога наричано климатичен скептицизъм или отричане на климата – се прибавя към нарастващата загриженост за дезинформацията и омразното съдържание, които се разпространиха, откакто Илън Мъск пое социалната мрежа.

През 2022 г. е имало повече туитове и ретуитове, „използващи климато-скептична терминология“, отколкото през която и да е друга година от основаването на Twitter през 2006 г., според анализ, извършен за The Times от изследователи от Сити, Лондонския университет. Това са 850 000 туита или ретуита през тази година в сравнение с 650 000 през 2021 г. и 220 000 през 2020 г.

„Дезинформацията относно климата в Twitter вече беше пожар в кофата за боклук; сега е все едно, че са му хвърлили литър бензин.“

казва пред The Times климатологът Катарин Хейхоу.

Голяма част от неотдавнашното нарастване на дезинформацията за климата може да се свърже с един хаштаг: „#climatescam“. Той съставлява около 40 % от туитовете тази година, съдържащи климатична дезинформация, установиха изследователите от Сити, Лондонския университет Макс Фалкенберг и Андреа Барончели. Това е в сравнение със само 2 процента преди 2022 г.

Сега „#climatescam“ се появява като основен резултат при търсене на „#climate“ в Twitter. Хаштагът предлага множество невярна информация за изменението на климата. Един от популярните постове включва изображение, което определя

„предизвиканото от човека изменение на климата“ като „измислена катастрофа, която глобалистите/социалистите използват, за да внушават страх и вина, за да облагат с данъци, да регулират и да отнемат свободите ни, докато се преструват, че спасяват планетата“.

Друг популярен мийм, публикуван в Туитър с #climatescam, включва нещо, което изглежда като променено изображение на Ралф Уигам от „Семейство Симпсън“ с пръст в носа.

„Телевизорът ми каза, че ако ям буболечки и плащам повече пари на правителството, времето ще е по-хубаво.“

се казва в миймът.

Преобладаващата част от изследванията потвърждават, че емисиите на парникови газове от изкопаеми горива причиняват изменението на климата. В голям научен доклад на ООН за климата, публикуван миналата година от 230 автори от 66 държави, се стига до заключението, че човешката дейност е основно отговорна за по-честите екстремни метеорологични явления на планетата.

Въпреки това през ноември, когато делегати от цял свят се срещнаха на ключова конференция на ООН за климата, в Twitter се появи огромна тълпа от фалшива информация за изменението на климата. Използването на хаштагът #climatescam в туитовете се удвои от октомври до ноември, като през миналия месец се е появил в 23 832 публикации. Това е 17 пъти повече, отколкото хаштагът е бил използван през средностатистически месец през 2021 г., според друг анализ, извършен за The Times от Центъра за противодействие на дигиталната омраза.

Изглежда, че повтарящите се нарушители са двигател на голяма част от дезинформацията за климата в Twitter. Решението на Мъск да „помилва“ хора, на които преди това е било забранено да посещават платформата, също така е позволило на хората да се върнат, които прокарват съдържание, противоречащо на основната наука за климата. Сред тях е канадската личност Джордан Питърсън, който първоначално беше изхвърлен от Twitter през юли заради туитове, в които неправилно определи транс актьора Елиът Пейдж. Неотдавна Питърсън се включи в Twitter, за да омаловажи усилията за постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове, което според изследванията е необходимо до средата на века, за да се предотврати глобалното затопляне да надхвърли 1,5 градуса по Целзий спрямо Прединдустриалния период.

В същото време действителни учени и експерти в областта на климата обмислят да напуснат Twitter, съобщава The Guardian, тъй като платформата не успява да модерира вредното съдържание. Отделно от това Центърът за борба с цифровата омраза също е установил ръст на речта на омразата в Twitter, откакто Мъск пое управлението над платформата. Twitter, който на практика разпусна екипа си за връзки с медиите по време на съкращенията през ноември, не отговори на искането за коментар от страна на The Verge.

„Мога да разбера климатолозите, които казват, че това вече не е продуктивно място за разговори помежду им. То се превърна в гръмоотвод за реч на омразата и смъртни заплахи, наблюдаваме истинска ескалация на заплахите срещу тях, целящи да ги прогонят от платформата.“

казва Джени Кинг, ръководител на отдела за граждански действия и образование в Института за стратегически диалог, пред The Guardian.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини