Гейтс: „Всички богати страни трябва да преминат към изкуствено говеждо“

17
2149

В своята нова книга „Как да избегнем климатичната катастрофа“ (How to Avoid a Climate Disaster) съоснователят на Microsoft сподели технологичните пробиви и глобалните инициативи необходими за това, да бъде прекратена емисията на парникови газове, предизвикваща климатични промени с катастрофални последствия. Бил Гейтс счита, че без политическа воля тези изменения ще бъдат невъзможни.

На последните страници на тази книга Гейтс изброява методите, с помощта на които правителствата биха могли да ускорят прехода към въглеродно неутрална икономика. Това са преди всичко високи данъци за отделения въглероден диоксид (подобно е мнението и на Илън Мъск), нови стандарти за чисто електричество и гориво, финансиране на изследвания и разработки. Той призова към увеличаване на годишните инвестиции в чисти технологии, като само за САЩ те трябва да достигнат $35 милиарда.

В интервю за Technology Review Бил Гейтс спомена, че в миналото наивно е предполагал, че всичко това може да стане без политиците, като се обръща внимание единствено на научната страна на въпроса. Но докато е разработвал ваксината срещу малария той е разбрал, че проблемът с появяването на ново лекарство не зависи толкова много от научните изследвания, а от разпределението на финансирането и възможността за реализиране на възможно най-голяма печалба.

Бил Гейтс обръща специално внимание на отделянето на метан, който е страничен продукт при отглеждането на едър рогат добитък. Именно метанът най-много увеличава парниковия ефект, поради което температурата на планетата се повишава. Милиардерът е на мнение, че е необходимо създаването на изкуствени алтернативи на месото и най-вече на говеждото. Гейтс предполага, че 80-те най-бедни страни едва ли ще си позволя да се изхранват с изкуствено месо. Според него богатите страни трябва изцяло да преминат към изкуствено говеждо.

2.6 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари