През тази седмица немското правителство издаде предварителен план за официални насоки по сигурността, засягащ безжичните мрежи, в които се пренебрегва забраната над оборудването на Huawei, за което настоява САЩ. По този начин, Германия не се съобразява със заплахите на Белия дом, че ще преосмисли политиките си за споделяне на разузнавателна информация с държавите, използващи оборудване на китайската компания, предава Асошиейтед прес.

Публикуваният от германската Федерална мрежова агенция каталог за условията, които се поставят пред доставчиците на новите 5G мрежи включва изискването за сертификация на критичните компоненти и осигуряване на надеждността на производителя без изрично да се изключва Huawei в документа. От своя страна, китайската компания приветства решението на Берлин, изтъквайки желанието на властите да създадат равнопоставени условия за всички доставчици на 5G.

Както вероятно знаете, администрацията на американския президент Доналд Тръмп лобира настоятелно пред своите съюзници в Европа да изключат от плановете си за налагане на 5G Huawei, най-големият производител на мрежово оборудване в света, заради съмнения, че те използват технологията за шпионаж в полза на Пекин – обвинения, които Huawei нееднократно отричат. През май, Вашингтон ограничи също така достъпа до китайско оборудване до правителствените мрежи и системи на САЩ – част от геополитическия сблъсък между страната и Поднебесната империя, засягащ търговията и технологиите. В скорошно изявление Роб Страйър, който заема позицията на заместник на държавния секретар на САЩ по въпросите на киберсигурността, заяви, че при вземане на позиция спрямо Huawei, страните трябва да вземат предвид също така и политиката на страната, от която идва компанията, наличието на независим съд и спазването на законите. Официални лица в САЩ изтъкват своите притеснения, че компаниите в Китай са задължени по закон да си сътрудничат с местните разузнавателни служби.

„Ако има в техните мрежи разположена технология, на която не може да се има доверие, то тогава ние би трябвало да преосмислим начините, по които споделяме информация със страни като Германия“, сподели Стрейър в телефонен разговор с медиите. Все пак, той признава, че все още не се е запознал подробно с правилата, публикувани от немска страна, които подлежат на обсъждане и се очаква да бъдат приети за гласуване в края на тази година. Освен това Стрейър приветства оценката на ЕС от миналата седмица, в която биват отчетени рисковете за сигурността около 5G и предупреждението за възможни киберзаплахи, в това число и от враждебно настроени държави и хакери, подкрепени от правителствата.

Редица експерти изтъкват предимствата на 5G мрежите, заради далеч по-големите скорости на обмен, които ще осигурят, както и значителното редуциране на забавянията на сигнала, което от своя страна ще даде тласък за редица иновации, които могат да се използват в индустрията и производството, но в същото време се подчертава и риска от по-голямата зависимост на технологията от софтуера.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари