Германската e-troFit преустройва старите дизелови автобуси в електробуси с пробег до 260 км

4
874

Германската стартираща компания e-troFit предлага интересно решение за превръщането на старите дизелови автобуси в екологично чисти електрически автобуси. Компанията е сключила договор с производителя на акумулаторни батерии Voltabox, който предоставя акумулаторни блокове за тролеите от целия свят.

Компанията подхожда индивидуално към всеки проект, като в началото проучва маршрута на дизеловия автобус, след което се взема решение какъв да бъде капацитетът на акумулаторния блок. Идеята е клиентът да не плаща излишно за мощни батерии и транспортното средство да не вози излишни килограми.

За модернизацията на автобусите се използват призматичните NMC батерии на Voltabox. Един стандартен акумулаторен блок е с капацитет 60 KWh и в зависимост от условията се определя колко подобни модула да бъдат поставени.

По време на модернизацията изцяло се премахват дизеловия двигател, скоростната кутия, резервоара за гориво и кардана. Поставя се нов кардан и два електродвигателя ZF AVE130 с мощност 250 KW и въртящ момент 22000 Nm. Батериите се поставят на мястото на двигателя. Премахват се и допълнителните системи като пневматиката и отоплението, като на тяхно място се поставят електрически аналози.

Първите модернизирани автобуси от този тип ще бъдат доставени в края на тази година. Преобразуването на стар дизелов ДВГ автобус в електробус не е лесно, но е много по-евтино от един нов електрически автобус.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебачев
Ебачев

Когато 95 процента от тока ти идва от солар и атом, действително автобусът е екологичен.
Да му мислим ние в Бългъристан с въглищните ТЕЦове и въглищната мафия.

Жерар Еблю
Жерар Еблю

За мафията си прав, но хилядократно предпочитам да ми пуши ТЕЦ-а някъде извън града, пред това стари опърдяни дизели да ме тровят направо на спирката.

Кольо
Кольо

То комай ще е по-евтино и смислено да се закупят новопроизведени електробуси, вместо да се обновяват разкапващи се 30 годишни бараки, които са ръждясали и овехтели от дългото използуване.

я-я
я-я

В статията пише обратното. Отделно в Германия автобусите надали са 30 годишни.