12.1 C
София

Германски съд постанови, че премахването на расистките публикации от Facebook е незаконно

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Върховният съд на Германия постанови, че компанията Facebook е действала незаконно, премахвайки от своята платформа расистките публикации и блокирайки акаунтите на техните автори. Съдът е решил така понеже социалната мрежа не е уведомила предварително потребителите и не е обяснила причините за премахването на публикуваните от тях материали.

На практика всички медии са убедени, че това решение на германския съд ще предизвика ожесточена дискусия относно необходимостта от модерация на токсичното съдържание. Присъдата в полза на анонимен ищец е учудваща още и заради това, че въпросните публикации явно нарушават правилата на Facebook, които забраняват публикуването на предизвикващи ненавист коментари и материали. И още, германското законодателство забранява публикуването на съдържание, което може да дестабилизира обстановката и призовава към насилие по отношение на малцинствените групи.

Освен това, в решението на съда от Карлсруе се казва, че вътрешните правила на Facebook относно публикуваната информация в социалната мрежа, които засягат премахването на постовете и блокирането на акаунти за нарушаване на правилата на платформата, нямат каквато и да било юридическа сила. Тази позиция се обяснява с това, че Facebook не е длъжна да уведомява потребителите за изтриването на техните публикации и за блокирането на техните акаунти.

Facebook от своя страна изрази готовност да преразгледа своето решение относно тези публикации. Според изтеклата наскоро информация, те са свързани с твърде ненавистни изказвания по адрес на мюсюлманите, които живеят на територията на Германия.

Абонирай се
Извести ме за
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини