Гигантският китайски телескоп получава повтарящи се сигнали от космоса

6
2705

През 2016 година в една от най-отдалечените провинции на Китай започна работа най-големият радиотелескоп в света. Това е „Небесното око“ (FAST) с диаметър на антената 500 метра. Сега изданието Science Alert съобщава, че китайският телескоп регистрира бързи повтарящи се пикове от радиоимпулси, които идват от точно обособена част на небето.

Бързите радиоимпулси (FRB) са единични къси радиочестотни импулси, които от време на време регистрират различните земни обсерватории. Учените предполагат че това може да са последните минути на изпаряваща се черна дупка или резултатът от сливането на две неутронни звезди.

Интересното при FAST е, че този радиотелескоп получава импулса, класифициран като FRB 121102, засечен за първи път през 2012 година от обсерваторията в Аресибо. След три години бе регистриран подобен импулс от съшия участък на космоса, със същия параметър на разсейване. През 2015 година бяха регистрирани още шест FRB 121102 пика. А през 2017 година бяха идентифицирани още 15 подобни излъчвания. През 2018-та бе прихваната поредица от 21 подобни много бързи импулси. „Небесното око“ от 30 август тази година прослушва същия участък и на 3 септември регистрира 20 от тези импулси.

Астрономите са на мнение, че сигналите идват от малка галактика, отдалечена от нас на 3 милиарда светлинни години. Учените се надяват да получат повече информация от този източник, за да могат да започнат да изграждат правдоподобни теории за FRB 121102.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
дъмбеца
дъмбеца

Явно извънземните се опитват да изтеглят последния албум на Азис

Аз-Съм
Аз-Съм

„3 милиарда светлинни години“
това в километри няма да се събера в мястото за коментар 🙂

Кольо
Кольо

Ми може, дори ще е твърде кратко, ама трябва да използуваш степенно или логаритмично представяне. 😉

Станислав
Станислав

9.0e14 километра. Събра се.

асд
асд

я пробвай пак 😀

Иво
Иво

2.83815852 × 10 на 22ра