Глобяват Ericsson с $1 млрд. заради подкупване на политици

4
463
btrhdr

Шведският гигант Ericsson се е съгласил да плати $1 млрд. глоби на щатските регулатори. Компанията се е признала за виновна в плащане на подкупи на държавни служители от различни държави. Практиката е продължила 17 години, предават от ZDNet.

Като част от уреждането на делото, Ericsson влиза в 3-годишно споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, за да се изчистят нередностите. Обвиненията ще бъдат спрени, а при успешно изпълнение на споразумението ще бъдат оттеглени.

По този параграф Ericsson ще плати почти $521 млн.

От 2000 до 2016 година компанията устойчиво е плащала подкупи, фалшифицирала е документи и не е прилагала разумен вътрешен контрол върху счетоводството си. Признава се използването на трети лица и консултанти за подкупването на чиновници с Китай, Джибути, Виетнам, Индонезия и Кувейт.

Най-дългата кампания по взаимодействие с политици е продължила в Китай – за целия период от 17 години. Дъщерни фирми на Ериксон са платили милиони долари за подаръци, пътувания и забавления на държавни служители. Подписвани са и измамни договори за услуги, които никога не са изпълнени.

Компанията е направила и отделно споразумение за $540 милиона с Комисията по ценни книжа и борси, във връзка със същите обвинения.

Двете институции са разследвали независимо една от друга и са приложили различни методики за доказване на нарушенията.

Общата сума на двете споразумения е $1.06 млрд.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари