fbpx
-5.5 C
София

Гмуркане в дълбокото на киберсигурността

„Исках да си направя ефект за електрическата китара, но това ме отведе в електрониката и програмирането“, споделя Слави Николов от Bosch ECS

Най-четени

Куха китара, открита зад гардероба на баща му, е първата стъпка на 42-годишния Слави Николов към електрониката. Музиката, а не математиката, го увлича толкова много, че днес е един от мозъците, които създават сигурността на устройствата в „умните коли“. Слави е Cyber Security Team Lead в Bosch Engineering Center Sofia. Той и колегите му градят прегради пред хакерите, така че да не могат да спрат автомобила ви от дистанция, да „превземат“ волана, да сменят посоката, да източат данните от компютъра или да откраднат колата „безконтактно“.

„Цял живот съм програмист, но никога не съм се стремил към това. Даже не ми е хрумвало,“ споделя Николов, който вече 6 години е потопен в тайните на киберсигурността.

Но първо е „кухарката“ на баща му, на която дрънка до втръсване. На всичкото отгоре китарата е осиротяла откъм струни и звукът, който издава, води до напрежение в семейството. „Записаха ме на кларинет, защото това имаше в училище. Но аз продължих да се занимавам с китарата. Мечтаех за електрическа, но нямах. Българската „Кремона“ беше кошмар, но аз и нея нямах. Докато накрая един съсед  ми подари първата ми електрическа – „Орфей“.  Исках да си направя ефект за нея, да звучи по-интересно и така започнах с електрониката“, спомня си той .

Срещата му с платките е пречупена през звука на китарата. Прави си и усилвател за нея. Спомня си с усмивка, как вместо да чуе бас, понякога хващал новините. И пак така, по думите му случайно, вместо да се реализира по специалността си от университета – „Електроенергетика“, музиката го среща с първия му работодател – фирма за GPS системи.

„Във втори курс работех вечер на един паркинг и си бях направил една цифрова схема, тип метроном, за да мога да си се упражнявам с китарата. Един от съседите ме видя и ме покани да работя при тях, защото търсели хора за електроника. Така започнах. Първо с електроника, после контролери, програмиране и стигнах до тук“, разказва Слави професионалния си път. Набляга на: „Не съм го учил!“ Но пък резултатите показват, че не е „случайно попаднал“ в професията. „Събрал съм в екипа си хора с всякакъв опит. Има програмисти с много проекти зад гърба си, но и нови в киберсигурността. Общото между тях е, че искат да се занимават именно с това“, разказва Слави.

Непрестанното състезание с етичните хакери, чиято работа е да рушат създаденото от програмистите на сигурност, го държи мотивиран. „Ние строим бариерите, те се опитват да ги минат. По правило, работим в различни отдели и така тестовете на сигурността на устройствата са максимално достоверни. Резултатите ни са много добри,“ споделя Николов. Казва, че не може да стои спокойно и „постоянно чопли нещо“, като разнообразният софтуер, свързан със сигурността, не му омръзва. Важното, според него е, че има ясни предписания какво трябва да се случи.

Личен архив

Да знае всичко за правилата и процесите е важно за Слави, независимо дали става дума за хоби или работа. Това е подходът му, когато решава да се промени – първо визуално, а и като личност. След това разучава в детайли и гмуркането, с което отново се среща случайно, но превръща в трайно увлечение.

„Личната ми победа е, че преди десетина години започнах

да спортувам и се преборих с наднорменото си тегло“, спомня си Слави. Казва, че общото между работата и личните му занимания, е постоянството. „Мога да ям дълго време една и съща храна, мога дълго време да оглеждам проблема от най-различни страни, докато не намеря решение. Не се отегчавам. И с гмуркането е така. Трябваше да мина всички нива, да разнищя всичко до основи и да се посветя напълно. С фитнеса – също. С всеки проект в работата – отново подхождам така“, обобщава философията си той. Да се концентрира и да не губи фокус, е важно за крайния резултат, казва Слави.

А понякога резултатът от заниманието в свободното време, може да не дойде веднага. Така е с проекта, който прави със свой приятел и колега от години. Заедно са в трета фирма и „носят“ със себе си незавършен CNC рутер /машина за рязане, 3D принтер/. „Дълго я правихме, рамо до рамо. Проучвахме, планирахме, поръчвахме части от Китай, изчислявахме. Местихме се и проектът с нас. Накрая го оставихме, защото имахме грешка. Не сме се отказали, но и не сме го завършили“, признава Николов. И до ден днешен, когато отиде на гости на колегата, в хола го посрещат частите на изоставената машина. „Спъваме се в тях, за да ни напомнят, че имаме проект за завършване. Надявам се един ден да го направим. Има шанс, защото и досега сме заедно в един отдел“, зарича се Слави.

Личен архив

След като изучи всичко известно за темата, която го интересува, Николов открива това, което работи за него. Така е и когато тръгва по пътя към себе си, през промяна на тялото преди десетина година. „Започнах да се интересувам от психология и как човек може да промени мисленето си  спрямо средата, в която се намира“, разказва програмистът. Хранителният режим и фитнесът са първото ниво, което Слави минава успешно. С извода, че всеки от нас е отговорен за състоянието на тялото си и че трябва активно  да търсим информация за всичко важно. Както и да поема  100 % отговорност за действията си. „Върху това имаме контрол и само това зависи от нас“, казва Слави и признава, че в началото му е било трудно. Но не се отказва. Разбира, че е хубаво да се грижи за себе си, защото „да се чувстваш добре в кожата си, е определящо за всичко. Как изглеждаш се отразява на това как се чувстваш, на това как другите те възприемат и дори за това как се взимат решения“.

След като изследва детайлно различни подходи на световно известни гурута във фитнеса, открива, че за траен резултат няма нужда от екстремности, а от баланс и постоянство в  храненето.  И задържа резултата 10 години. Докато опознава себе си, открива, че има нещо, с което не иска да се разделя, въпреки че му е пречило и не се приема еднозначно. „Много съм директен. Очаквам и другите да подхождат по този начин, но се оказва, че никой не обича да бъде критикуван и ми се връща като бумеранг“, разсъждава Слави. Но му харесва да е прям. „Другото ми се струва манипулация. Давам и позитивна обратна връзка, правя и критика. Но не, „когато трябва“, а когато съм преценил“, споделя лидерът на екип.

Актуалното хоби на създателя на сигурност, е гмуркането. Там, където няма приказки. Казва, че обгръщането от водата му дава усещане за сигурност и спокойствие. Слизал е до 40 метра дълбочина. В това и други приключения по пътя на трансформацията, е със съпругата си. Помни и един проблемен момент, когато опитал да забави прекалено бързото й изкачване към повърхността. Хванал я за плавника, но не успял да я спре. Двамата изплували заедно, без да успеят да „изравнят“ налягането. И било болезнено.

„В криза първо анализирам ситуацията, после идват емоциите. Но емоциите не бива да се задържат дълго, защото са като бомба със закъснител,“ споделя Слави и признава, че тишината под вода не го плаши, а му напомня сигурност и медитация.

Извън личните занимания, Слави е практичен. Целият му дом е оборудван с помощта на неговите умения. Но по неволя. Никоя фирма не успяла да реализира необходимия проект за „умно отопление“ и се наложило той да си го направи сам. „Сложих си във всяка стая термостат, който е свързан с wi – fi  с едни платки. Към тях има безжични Bluetooth сензори. Направих си управление на газовия котел с „термозадвижки“ за всеки кръг на парното и сега от централизирано място мога да си правя отопление за всяка стая. Заради детската се наложи да си го направя сам“, разказва той за домашната електроника.

Нарича всички промени порастване и слага акцента върху 3-годишния Мартин. Сеща се и за китарата. Има две, а покрай тях и цял шкаф със самоделна апаратура. Макар и рядко, свири на малкия Марти. А той има желание за Коледа. Да получи китара. Електрическа.

Бош е водещ световен доставчик за автомобилната индустрия със силни пазарни позиции в различни области. В Бош Инженеринг Център София над 400 талантливи софтуерни и хардуерни специалисти, сред които е и Слави, разработват иновативни технологии в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект (AI) и електромобилност. След приноса си в развитието на множество софтуерни функционалности, Центърът продължава да се разраства, като създава цялостни решения в сферата на мобилността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини