fbpx
10.2 C
София

Голямата нова функция в Snapchat за добавена реалност ще позволи на разработчиците да печелят пари

Това е началото на бизнес, с който Snap се надява да превърне платформата си в център на вселената на разширената реалност

Най-четени

Разширената реалност все още не е нещо съвсем ново. Но знаете ли какво е? „Лицевите филтри“. Милиони потребители на Snapchat, Instagram, Zoom, TikTok и безброй други приложения вече са свикнали да натискат бутон и изведнъж да им се появяват кучешки уши на главата, да излизат дъги от устата им или гримът им да се трансформира фино – или не толкова фино – в нов стил. Повечето потребители не мислят за това като за AR и не възприемат тези функции като доказателство за някаква революционна нова технология. Но независимо дали го наричате лещи, филтри или нещо друго, всичко това е добавена реалност.

На събитието за разработчици Lensfest тази седмица Snap обяви, че вече има повече от 300 000 разработчици, които създават AR продукти за нейната платформа, и че заедно те са създали над 3 милиона филтъра, които са били гледани зашеметяващите 5 трилиона пъти. Всички тези цифри са по-високи от тези преди година и за Snap те са доказателство, че AR вече намира съответствие между продуктите и пазара.

Голямата новина на Snap на тазгодишния Lensfest е свързана с монетизацията. Компанията работи с някои създатели за създаване на филтри, които включват цифрови стоки, които могат да се купуват – предмети в игри, подобрен контрол на обектива и други подобни – и които потребителите могат да купуват със Snap Tokens. Планът заимства идеи от вътрешно-игровите икономики на платформи като Roblox и Fortnite, като добавя и малко от манията по NFT. Така или иначе, Snap се надява, че това ще помогне на разработчиците да печелят пари сега и ще ги стимулира да продължат да създават продукти занапред.

„Много сме оптимистично настроени, че това ще създаде повече възможности за „снапчатърите“ да плащат за стойността, която получават в нашето приложение.“

казва главният технически директор на Snap Боби Мърфи

„А след това ще мотивира и още повече инвестиции, време и усилия и ще повиши нивото на качество около случаите на употреба.“

В превод: Разширената реалност е добра. И ще става все по-добра. Но ще стане по-голяма само ако е и голям бизнес.

Филтрите в Snapchat ще могат да предлагат цифрови стоки, за да отключат повече възможности. GIF: Snap

Новият инструмент за печелене на пари може да звучи като дребен залог в еволюцията на AR, но това е ключов залог за Snap. Никой не познава по-добре силата на една екосистема: от изчезващите съобщения до Stories, от Bitmoji до филтрите, Snap има заслужена репутация на отдел за научноизследователска и развойна дейност за други технологични гиганти, които след това копират идеите на Snap и ги предоставят на по-голяма аудитория и по-доходоносна екосистема от разработчици. С AR Snap е решена да не позволи цикълът да се повтори. Това означава да създаде продукта и бизнеса, преди някой друг да го направи.

Изграждането на бизнес с AR е от решаващо значение и за дългосрочните перспективи на Snap. Компанията знае, че лицевите филтри на смартфона не са окончателната форма на AR – дългосрочната визия за разширената реалност включва специални очила, винаги включено изживяване и софтуер, който разбира какво точно гледате и какво бихте искали да направите с него.

„Ако реша да сложа част от хардуера на лицето си…“

казва Ки Пан, директор на инженерния отдел за компютърно зрение на Snap

„той трябва да добавя стойност към живота ми почти всяка минута, в която го нося; в противен случай ще избера да не го правя.“

Това е висока летва и никой не е близо до това да я преодолее. Мърфи казва, че е сигурен, че компанията ще го постигне.

„Това бъдеще, което в продължение на много години ми се струваше много далечно, всъщност е по-близо, отколкото бих предположил преди няколко години.“

казва той. Последната версия на очилата Spectacles на Snap е в ръцете на разработчиците вече повече от година и макар че все още е примитивна джаджа – с голям живот на батерията и проблеми с прегряването, както и със сравнително ниска резолюция и малко зрително поле – Мърфи казва, че е видял достатъчно, за да се убеди, че Snap е на прав път.

Ако обаче Snap иска да осъществи визията си, трябва да е наясно както с 10-годишния план, така и с това как да стигне оттук дотам, без да убие компанията по време на процеса. Дългосрочните залози изискват време, а настоящият икономически момент не позволява това: Amazon трябваше да направи съкращения в Alexa, защото не може да разбере как да печели от гласовия си асистент, десетгодишният залог на Meta за метавселена изигра роля за понижаването на цената на акциите на компанията и дори Snap трябваше да намали някои от по-проучвателните си проекти като летящия дрон Pixy. Изобретяването на бъдещето е скъпо и рисковано, дори в най-добрите времена, а сегашните не са най-добрите времена.

Как би трябвало да работи разширената реалност?

Изясняването на начина, по който разработчиците могат да печелят пари, върви ръка за ръка с друг голям въпрос, пред който е изправена Snap и цялата AR индустрия: как се предполага, че AR ще работи? Засега има само няколко неща, които индустрията изглежда знае със сигурност. „Лицевите филтри“ са победител. Както и виртуалното изпробване, което ви позволява да видите как ще изглежда всичко – от слънчеви очила до диван – преди да го купите. Хората започват да използват AR, за да получат повече информация за даден паметник, статуя или картина в галерия. Но в крайна сметка, както смартфонът породи цели нови индустрии и човешки поведения, така и AR в крайна сметка ще се промени по начин, който никой не очаква.

В близко бъдеще взаимодействието с реалния свят изглежда е на първо място в списъка на Snap. Snap не крие презрението си към метавселената и убеждението си, че пътят напред е по-скоро подобряване, отколкото замяна на реалния свят.

„Част от причината, поради която сме толкова развълнувани от бъдещето на AR, е, че тя се отваря към камерата.“

казва София Домингес, директор на Snap за партньорства с платформи за AR.

„Тя използва камерата, за да подобри света около вас, а не да ви отвежда някъде другаде.“

Мърфи също така казва, че според него функцията Scan на Snapchat има огромен потенциал като визуална търсачка в реалния свят по подобие на Google Lens и че с по-доброто разбиране на потребителите и света Snap може да се научи да предлага тази информация по-активно (а вероятно и реклами и възможности за пазаруване).

Пригответе се да консумирате безалкохолни напитки с добавена стойност. Снимка: Snap

Компанията работи по създаването на карти на света, така че потребителите да могат да взаимодействат с практически всеки обект навсякъде чрез камерата на смартфона си. Компанията вече разполага с подробни интерактивни карти на някои забележителности и градове, а Пан казва, че с увеличаването на броя на хората, които споделят снимки и живи предавания, нещата бързо ще се подобрят.

„Ако една кола се движи от едно място на друго, ще можете да актуализирате и генерирате модела, така че наистина да имате тези преживявания на живо, които взаимодействат с целия свят.“

казва той. Snap работи и по начини за улесняване на сканирането на пространства от потребителите, така че да можете да картографирате собствения си свят в движение.

Засега AR е почти изцяло телефонно преживяване, но революцията в областта на носимите устройства може да промени както това, което работи, така и начина по който работи. Мърфи казва, че очевидно очилата ще променят нещата, както по отношение на честотата на използване, така и по отношение на потребителския интерфейс – как трябва да работят нещата, когато и двете ви ръце са свободни, например? Но той казва, че е убеден, че хората ще искат едни и същи неща от AR независимо от хардуера.

„Хората отварят Snapchat и камерата над 10 пъти на ден.“

казва той.

„Това е най-близкото доближаване до камерата за носене, до което можете да стигнете.“

В същото време Мърфи признава, че никой не знае всичко за това как ще работи AR. Той казва, че компанията се опитва да надгражда върху това, което знае, че работи, като същевременно експериментира с нови идеи за бъдещето. Ключът, поне за Snap, е да изпипа основите – като въртележката от филтри, през която потребителите са свикнали да прелистват, за да намират забавни неща, или начина за достъп до сканиране с натискане и задържане.

„Важно е наистина да се справим с това.“

казва Мърфи,

„но това, което всеки от тях ни позволи, е да създадем много по-гъвкава рамка, за да се учим с много различни видове случаи на използване на AR.“

Успехът и неуспехът на платформите се дължи на това дали разработчиците са в състояние да реализират приходи

Това ще бъде трикът за следващите няколко години, както за Snap, така и за всички останали. Индустрията все повече се съгласява с 10-годишния план за AR – свят, в който всички носят очила и прожектират върху реалния свят всичко – от компютърни екрани до холограми за видеочат и висококачествени видеоигри. За да се очертае пътят от настоящето към това бъдеще, ще е необходимо да се направят много хардуерни пътни карти и системи за изкуствен интелект и ще се наложи да се експериментира с огромно количество неща – от случаи на употреба до потребителски интерфейси.

Но къде ще се провеждат всички тези експерименти? Това е първата битка, която Snap знае, че трябва да спечели. Ако AR ще бъде толкова голям, колкото всички си представят, ако наистина трябва да бъде наследник на смартфона, той ще работи само с цяла индустрия, изградена за него. Наградата за Snap или за този, който я изпревари, ще бъде да управлява операционната система на бъдещето – и свръхдоходоносния магазин за приложения в нея.

„В крайна сметка……“

казва Домингес

„когато платформите успяват и се провалят, е важно дали разработчиците и тези, които изграждат платформата, могат да печелят.“

Досега дъгата „излизаща“ от устата на потребителите и пробите на слънчеви очила са дали предимство на Snap. Ако успее да помогне на разработчиците да се задържат на място и да направят така, че да си заслужава инвестицията и за други да се включат, тя може да запази това предимство. Ако някой друг изпревари Snap, компанията няма да бъде спасена от филтрите за лице.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини