Учените твърдят, че Земята е била засегната от интензивен и необичаен светлинен взрив, който може да промени представата ни за Вселената.

В края на миналата година учените забелязаха 50-секунден енергиен взрив, насочен към Земята, известен като избухване на гама-лъчи или GRB. Това е най-мощната експлозия във Вселената. 

Изследователите веднага започнаха да търсят последващото сияние, което подобни взривове оставят след себе си, като тази видима светлина е полезна за намиране на мястото, откъдето е дошъл взривът.

Но вместо това тези изследователи открили нещо съвсем друго. 

Взривът изглежда е дошъл от килонова. Тези редки събития се случват само когато неутронна звезда се слее с друг много компактен обект – или друга неутронна звезда, или черна дупка.

Изследването поставя под въпрос разбирането ни за това откъде идват такива дълготрайни GRB. Но то би могло да предостави и вълнуващ начин да се отговори на други въпроси за Вселената. Като например откъде идват най-тежките елементи, което все още остава загадка.

Галактиката, от която идва GRB, също е странна. 

Тя е млада и все още формира звезди – точно обратното на единствената друга известна близка галактика, която е била домакин на подобно събитие.

Това събитие не прилича на нищо друго, което сме виждали досега от дълго гама-избухване. Неговите гама-лъчи приличат на тези от избухванията, породени от колапса на масивни звезди.

Всички други потвърдени сливания на неутронни звезди, които сме наблюдавали, са били придружени от избухвания с продължителност под две секунди. Имахме всички основания да очакваме, че този 50-секунден GRB е създаден от колапс на масивна звезда. Това събитие представлява вълнуваща промяна на парадигмата в астрономията на гама-изригванията.

Джилиан Растинеджад от Северозападния университет, който ръководи изследването. 

Статията, описваща откритията, „A kilonova following a long-duration gamma-ray burst at 350 Mpc“, е публикувана в списание Nature.

Избухването е забелязано за първи път през декември 2021 г. от обсерваторията на НАСА „Нийл Герелс“ и космическия телескоп за гама-лъчи „Ферми“. Оттогава изследователите се опитват да категоризират експлозията и да разберат откъде може да е дошла.

Наред с други открития, те показаха, че едно събитие е произвело тежки елементи, които възлизат на приблизително 1000 пъти масата на нашата Земя. 

Това подсказва, че килоновите са основното място, където се произвежда злато във Вселената.

И тъй като галактиката, от която е дошъл GRB, е сравнително близо, учените са успели да я разгледат необичайно добре. Нещо повече, това може да помогне да се обяснят други гама-изригвания, които изглежда не се вписват в нашето разбиране за това откъде идват.

Това беше забележителен GRB. Не очакваме сливанията да продължават повече от около две секунди. По някакъв начин това сливане задвижваше струя в продължение на почти цяла минута. Възможно е поведението да се обясни с дълготрайна неутронна звезда, но не можем да изключим, че това, което видяхме, е неутронна звезда, разкъсана от черна дупка.

Изучаването на повече такива събития ще ни помогне да определим кой е правилният отговор, а подробната информация, която получихме от GRB 211211A, ще бъде безценна за това тълкуване.

Бенджамин Гомпертц, друг участник в изследването.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари