Мащабно проучване на Microsoft и университета Карнеги Мелън посочва, че посетителите на уеб ресурси за възрастни биват масово следени от трети страни, като по този начин се застрашава тяхната конфиденциалност и е предпоставка за извършване на престъпления към тях, като например изнудване.

Анализ на академичната институция и Microsoft анализират 22 500 сайта за възрастни сочи, че голяма част от тези ресурси имат проблематична имплементация на HTTPS, предлагат на своите посетители да се съгласяват с трудни за разбиране политики за използване на данните им и масово позволяват на външни компании да следят и анализират тяхното поведение без да бъде изрично посочено това.

93% от изследваните 22 484 домейна позволяват изтичането на лични данни към трети страни, като средно става дума за седем външни домейна на страница, сочи документа (pdf). Близо 79% от страниците включват бисквитки от външни страни, като става дума за средно по девет бисквитки на страница. Анализът показал, че въпросните любопитни трети страни са общо 230, като те успяват да шпионират посетителите на ресурсите, даже и при използван от тях Incognito режим на браузъра.

В масовия случай обаче става дума за едва дузина компании, повечето, от които се занимават с предоставянето на онлайн съдържание за възрастни. Прави впечатление, че в списъка с компании извън този бизнес се откроява името на Google. Аналитичните и други услуги на компанията следят 74% от разглежданите сайтове, следвани от Oracle (24%), Facebook (10%), Cloudflare и Yadro (7%).

„YouTube на Google е най-големият видеохостинг в света, но не позволява порнография. Google обаче нямат политики за използването им на апликационно-програмния им интерфейс или други техни метрични инструменти (Google Analytics). По този начин, Google отказва да е дом на подобен род съдържание, но няма ограничение да наблюдава консумирането на подобно съдържание от страна на потребителите, често без тяхното знание“, пишат авторите на доклада.

Излагането на показ на сексуалните предпочитания и навици и посещенията на потребителите към трети страни повишава и риска техните данни да попаднат в грешни ръце, а също така са проблем и хакерските атаки, на които често падат жертва подобен род ресурси. Слабата обезпеченост на конфиденциалността на данните с цел предлагането им на множество страни улеснява и самите хакери.

Докладът завършва с предложение за внасяне на строги регулации към тези ресурси, които да обезпечат сигурността на данните на посетителите, както от трети страни, така и от потенциална злоупотреба с тях.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари