Гравитационните вълни бяха официално регистрирани

6
138

11-ти февруари 2016 година ще влезе в историята, понеже на тази дата официално бяха регистрирани гравитационните вълни, предсказани преди почти сто готини в Общата теория на относителността на Айнщайн.

 

Учените от международната лаборатория LIGО, (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) на специална пресконференция съобщиха за първото директно детектиране на гравитационни вълни, възникнали от сливането на две черни дупки.

Още на 14-ти септември 2015 година в 9.50.45 UТC, двата гравитационни детектора на LIGO, разположени в САЩ, едновременно регистрираха гравитационно-вълновия сигнал GW150914 с нарастваща от 35 Hz до 250 KHz честота. Сигналът съответства на Общата теория на относителността за черни дупки с маси 36 и 29 пъти по-големи от масата на Слънцето. За откритието бе официално съобщено едва сега, понеже учените е трябвало със сигурност да се убедят, че това са именно гравитационни вълни. Научната работа е публикувана във Physical Review Letters.

 

Използвани са интерферометрични детектори от нов тип. Гравитационната вълна променя разстоянието между подвижните огледала на интерферометъра и предизвиква промяна на интерференцията в изхода на детектора. За постигане на максимална чувствителност, разстоянието между огледалата е около 4 километра, използвани са лазери със 100 KW оптична мощност при огледалата, а самите огледала с тегло по 40 килограма са окачени в пространството чрез специална система, която ги изолира от сеизмичните шумове.

 

Използването на два еднакви гравитационни детектора, намиращи се на значително разстояние един от друг дава възможност за премахване на локалните шумове и за определяне разположението на изследваните космически обекти.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat™
Agentpat™

Та, кой твърдеше, че гравитацията била измислица и Земята била плоска?

Azhen
Azhen

Грешиш никой не твърди нищо просто дискусията е че не е невъзможно да не е.

Blue Ray
Blue Ray

Има такава тема във форума, в която един потребител много упорито се опитва да ни убеди в това, но нещо не му се получава…

Agentpat™
Agentpat™

Azhen, не греша! Мисля, че вече е напълно ясно, че е невъзможно да е!

supervas
supervas

Нищо сигурно няма!
1200 форумни поста не са достатъчни да се твърди със сигурност каквото и да е било!

Azhen
Azhen

Знам , следя темата от самото и начало.