fbpx
7.9 C
София

Градската управа на Тулуза замени Microsoft Office с LibreOffice

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Явно тази седмица е добра за „свободния“ софтуер. Само преди дни ви съобщихме за решението на британското правителство да пренебрегне Microsoft за сметка на софтуера с открит код. Освен финансовата изгода от този ход, местната власт в лицето на министъра на кабинета Франсис Мод, откроява като явна полза и улесняване начина, по който местната администрация оперира и си комуникира с британския бизнес.

Softpedia съобщава, че тези дни откритият код е бил прегърнат от още една администрация – тази на френския град Тулуза – четвърти по големина във Франция с население от близо 900 хиляди жители.

Силвиу Стахие от медията разкрива, че градската власт е решила да инсталира на всички системи в градската управа офисния пакет с открит код LibreOffice, заменяйки майкрсофтските аналози и спестявайки по този начин на местните данъкоплатци един милион евро.

Освен явните ползи на един подобен ход – финансовите – са и избягването на зависимостта от монопола на една компания и по-голямата гъвкавост на решенията с открит код и тяхната по-голяма пригодимост към изпълнението на специфични цели, сравнен с проприетарния софтуер. Но несъмнено тук има и „подводни камъни“, за които и Стахие пише в своя материал.

„Процесът по отърваване от проприетарния софтуер и инсталирането на „свободно“ приложение може и да звучи, като нещо просто, но е добре да се вземат под внимание тук и някои разходи и усилия, които трябва да се направят“, пише Стахие. „В случая с Тулуза, например, всичко, което е било нужно да направят, ползвайки Microsoft Office, за да получат нова версия на софтуера е било да платят за доставянето на съответните обновления и в това, общо взето се заключава всичко“, пише той, допълвайки това, че когато инсталираш нов тип софтуер, вие не заменяте просто една програма с друга. Нужно е обучение на хората, които ще работят с него, а също така да ги научите как да са максимално продуктивни с този нов софтуер. „В този случай става дума за LibreOffice. Той може да предоставя някои от базисните функционалности, но ако искате да извършите някои по-сложни задачи, то нещата може да не стоят, както в Microsoft Office“, споделя Стахиу.

„Миграцията към LibreOffice е един от ключовите проекти в IT-стратегията на града. Понастоящем със софтуера работят всекидневно няколко хиляди от десетте хиляди служителя на общинската управа. В първите три години на проекта действителните финанси, които са спестени се равняват на един милион евро“, споделя Еруан Монтюбе, човекът, отговарящ за управлението на IT-стратегията на администрацията на Тулуза, на сайта на Еврокомисията.

Изданието припомня, че в последните години много градове и общини в Европа пренебрегват продуктите, предоставяни от страна на Microsoft за сметка на решения с открит код, като основен акцент е разбира се намаляване на разходите, изразходвани за IT-отделите на местните общини. Португалски, унгарски, холандски и испански общински и градски управи в последните няколко години се отправят към вземането на подобни решения. Може би най-известният ход в това отношение беше преминаването на мюнхенската градска управа от ползване на десктоп системи с Microsoft към Линукс – усилие, което спестява на общината над 11 милиона евро и инвестицията продължава да се отплаща с всяка изминала година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини