Дания постави нов световен рекорд по добив на електрическа енергия от вятъра

3
40

Датските вятърни турбини обновиха собствения си световен рекорд, като генерираха 42,1% от цялата електроенергия в страната. Преди една година вятърните електроцентрали на Дания даваха 39% от електричеството на страната, което също е световен рекорд. В продължение на 1460 от 8760-те часа на годината, в западната част на страната количеството електричество от вятъра е превишило потребностите на западна Дания, а за цялата държава, в продължение на 409 часа. В продължение на 65 часа цените на електрическата енергия са били отрицателни, тоест, операторите са плащали на потребителите, за да използват тяхната електрическа енергия.

 

Когато електрическата енергия от вятърните турбини е твърде много, Дания я продава на съседите – Норвегия, Швеция и Германия. Обмисля се вариант за акумулиране и експортиране на енергията, както и нейното използване за получаване на евтин водород.

Дания е създала много удобен и ефективен начин за използване на електрическата енергия. Карстен Витруп (Carsten Vittrup), съветник по енергийната стратегия на страна каза: „При недостиг на зелена електрическа енергия, закупуваме слънчева енергия от Германия, както и от Швеция, стига това да е изгодно за Дания“.

Датското правителство предвижда към 2020 година 50% от електрическата енергия на страна да бъде получавана от вятърни електроцентрали.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
бат'начоThe Admiraløl Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бат'начо
бат'начо

М-да, Дания е много ветровита страна още от времето на Шекспир. И населението и е малко по-малко от това на Китай. И понеже няма успехи в скоро време в спорта – поставя рекорди другаде.
Новина, заради самата новина, е антиновина.

The Admiral
The Admiral

Че ти какво искаш, всички страни олимпийски шампиони ? Всеки си има приоритетите, или ще са ти мускулестите безгръбначни и безмозъчни, или ще се фокусира примерно над зелена енергия и ще плаща на народа, дето им ползва земите.
Според мен второто е по-изгодно за всички.

øl
øl

Само, че не плащат за земите, защото повечето вятърни генератори са монтирани в морето, цената на електроенергията в Дания е променлива постоянно, няма си фиксирана стойност и когато потреблението е задоволено, започват да продават на съседните държави и точно това е момента, в който цените започват да падат много. Както пише в статията, могат и да отидат в минус.