Според думите на министъра на енергетиката и климата на Дания Ларс Кристиан Лихелот, само след около две години зетите във възобновяемата енергетика компании и сектори повече няма да имат нужда от държавни субсидии. Този отрасъл се развива така бързо, че скоро ще стане независим.

Ларс Лихелот каза за Bloomberg, че възобновяемата енергетика в Дания се развива така бързо и успешно, че само след няколко години ще може да мине без държавни субсидии, благодарение на които се съществуваше през последните четири десетилетия. „Вече сме много близко до това“ – каза министърът.

Лихелот допълни, че миналата година не е можел да си представи подобен бърз ръст. Но достиженията на датските компании Vestas Wind Systems (най-големият в света производител на вятърни турбини) и Dong Energy (най-големият оператор на крайбрежни вятърни електроцентрали) показват, че чистата енергия вече е с цена колкото електрическата енергия, получавана от изгарянето на въглища.

Според министъра, ръстът на възобновяемата енергетика ще става още по-голям, а чистата енергия много по-евтина.

Дания планира изцяло да премине към възобновяема енергетика до 2050 година. Сега 56% от електрическата енергия на тази държава е от възобновяеми източници.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари