Според думите на министъра на енергетиката и климата на Дания Ларс Кристиан Лихелот, само след около две години зетите във възобновяемата енергетика компании и сектори повече няма да имат нужда от държавни субсидии. Този отрасъл се развива така бързо, че скоро ще стане независим.

Ларс Лихелот каза за Bloomberg, че възобновяемата енергетика в Дания се развива така бързо и успешно, че само след няколко години ще може да мине без държавни субсидии, благодарение на които се съществуваше през последните четири десетилетия. „Вече сме много близко до това“ – каза министърът.

Лихелот допълни, че миналата година не е можел да си представи подобен бърз ръст. Но достиженията на датските компании Vestas Wind Systems (най-големият в света производител на вятърни турбини) и Dong Energy (най-големият оператор на крайбрежни вятърни електроцентрали) показват, че чистата енергия вече е с цена колкото електрическата енергия, получавана от изгарянето на въглища.

Според министъра, ръстът на възобновяемата енергетика ще става още по-голям, а чистата енергия много по-евтина.

Дания планира изцяло да премине към възобновяема енергетика до 2050 година. Сега 56% от електрическата енергия на тази държава е от възобновяеми източници.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
глупаци
глупаци
4 години

40 години на субсидии и вече били много близо, само още няколко години. Обаче не защото са вдигнали КПД-то, а защото се появиха балами, като нас българите и други неопитни, кандидат членки за новият СССР – ЕС, които да им купуват вятърните мелници и огледалцата и на свой ред да субсидират, но с цената на дране на кожи, за нашите възможности. Отдавна се доказа, че самият механизъм за добив на такава енергия е идиотщина. При такова ниско КПД и заемани, декари площ, директно да си грееш вода от тази, слънчева енергия, на същата площ, ти дава в пъти повече КПД.… Виж още »

Иван
Иван
Отговор на  глупаци
4 години

Споко бе! След златния Му пръст сега за втори път сте във властта. И още много пъти ще делкате сделчици с дпс. Ааааа тоя вашия хидроинженер бая ви е надул главите с това КПД, а и братушките ви ще спрат субсидиите за телевизия алфа (ако още я има тази помия) ако не се изкажете срещу енергийната независимост…

Expert
Expert
4 години

Няма и една дума истина, галош невеж!

глупаци
глупаци
Отговор на  Expert
4 години

В психологията си имаше специален термин за мижитурки, кото горната, които поради липса на аргументи прибяграт до обиди и агресивно поведение. Не мога да се сетя в момента, но по важното е, че „експерта“, смешник, явно е получил сериозен бътхърт.

Иван
Иван
Отговор на  глупаци
4 години

А ти не прибягваш до обиди? Как се нарича това в психологията? Акцента на човека е липсата на истини. Тук се пени като се мислиш „неглупак“. Съгласен, или да го напиша на руски?