Даренията на Епщайн за MIT са причинили сериозни щети, констатира доклад

6
798

Четиримесечен независим анализ на отношенията на Масачузетския технологичен институт (наричан за краткост MIT) с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн, който се самоуби докато излежаваше присъдата си, доведе до уволнението на президента на университета Л. Рафаел Рейф. Съобщава се, че назначеният професор и експерт по квантова механика Сет Лойд е бил пуснат в платен административен отпуск, след като е приел подарък от 60 000 в кеш от Епщайн, но университетът умишлено е прикрил тази информация и едва сега става ясно, че покойният финансист е източник на повече от едно дарение за научната институция.

Анализът, извършен от частната адвокатска кантора Goodwin Procter по молба на университета също установи, че приемането от MIT на 10 дарения от Епщайн на обща стойност 850 000 щатски долара, за което трима от вицепрезидентите на алма-матера са знаели, е „резултат от колективни значителни грешки в преценката, които от своя страна водят до сериозни щети за MIT общността.“ В петък MIT обяви резултатите от разследването и доклад от 61 страници, който отразява анализа.

Последиците вече са налице

Връзките на Масачузетския технологичен институт с мултимилионера Епщайн вече имат видни последствия. Джоичи Ито, директор на MIT Media Lab, подаде оставка през месец септември. Ричард Столман, основател на движението за свободен софтуер, подаде оставка от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на MIT след публикуването на имейл по повод скандала с Епщайн, в който той твърди за една от жертвите на сексуалния престъпник, че изцяло е искала неговото еротично внимание и изобщо не може да се говори за насилие в нейния случай…

Епщайн почина през август при очевидното му самоубийство в затвора, докато беше изправен пред федерални обвинения за сексуални престъпления и трафик на хора с цел сексуално задоволяване. Федералните прокурори в Ню Йорк твърдят, че Епщайн е малтретирал сексуално десетки непълнолетни момичета. През 2008 г. Епщайн беше осъден като сексуален престъпник и новите обвинения срещу него дойдоха, когато широкото разпространение на движението MeToo свали други влиятелни мъже от имагинерната им власт, която са придобили – това е логично – когато жените виждат, че правата им се зачитат и има кой да се вслуша в личните им разкази за преживян сексуален тормоз, те започват да се окуражават и придобиват смелост да говорят по-открито за своя личен опит със сексуалните хищници.

Когато Епщайн направи своите 850 000 долара дарения за MIT, нямаше официална политика срещу приемането на финансиране от „противоречиви“ дарители, каквато съществува в момента, установи разследването. Но трима административни президенти – Р. Грегъри Морган, Джефри Нютон и Израел Руис са знаели източника на даренията и неговата репутация. Морган и Нютон вече са пенсионирани. Руиз е готов да се оттегли от позицията си в MIT тази година.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Adi
Adi

чифутски драми в кашер минор

Баш!
Баш!

Един чифут плющял шикси, които искали дипломи от MIT, без да знаят нещо повече от таблицата за умножение. Други три чифутляка му осигурявали чадър срещу съответното заплащане.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Абе статията малко звучи като политическа поръчка. Пък и не разбрах как даренията са нанесли щета.
Един бил уволнен заради съдържанието на е-маил който противоречи политическата линия на неолибералистизма и миту. Пък едни други трима приели дарения пък десет години по-късно се оказало че дарителят е лошо другарче.
Щетите са нанесени от неолибералистични организации, а не от парите на епщайн.

Чип за зеле
Чип за зеле

Тя и Майка Тереза беше приемала дарения от доста съмнителни лица – от измамника Бърни Мадоф, който ако не се лъжа го осъдиха на 150 години затвор, а също и от хаитянският диктатор Дювалие. Но пак я направиха светица.

така е то
така е то

И ти да имаше парите на Майка Тереза, Чипе, и теб щяха да те канонизират… Дори приживе, ако имаш желание 🙂 Нали знаеш, че от нищо не се печели толкова, колкото от религия и благотворителност? Като оня, дето вижда свой познат да слиза от Ролс-Ройс и го пита:
– Откъде пари за такава кола?
– От благотворителната лотария.
– Спечели голямата награда ли?
– Не, аз организирах лотарията.

А у нас Българската Православна Църква притежава повече имоти, отколкото всички министри, премиери и президенти, управлявали и крали през последните 30 години, събрани заедно.

Zoro
Zoro

Ако получените пари са използвани за добро, какво значение има дарителят?