fbpx
11.8 C
София

Даренията на Епщайн за MIT са причинили сериозни щети, констатира доклад

Най-четени

Четиримесечен независим анализ на отношенията на Масачузетския технологичен институт (наричан за краткост MIT) с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн, който се самоуби докато излежаваше присъдата си, доведе до уволнението на президента на университета Л. Рафаел Рейф. Съобщава се, че назначеният професор и експерт по квантова механика Сет Лойд е бил пуснат в платен административен отпуск, след като е приел подарък от 60 000 в кеш от Епщайн, но университетът умишлено е прикрил тази информация и едва сега става ясно, че покойният финансист е източник на повече от едно дарение за научната институция.

Анализът, извършен от частната адвокатска кантора Goodwin Procter по молба на университета също установи, че приемането от MIT на 10 дарения от Епщайн на обща стойност 850 000 щатски долара, за което трима от вицепрезидентите на алма-матера са знаели, е „резултат от колективни значителни грешки в преценката, които от своя страна водят до сериозни щети за MIT общността.“ В петък MIT обяви резултатите от разследването и доклад от 61 страници, който отразява анализа.

Последиците вече са налице

Връзките на Масачузетския технологичен институт с мултимилионера Епщайн вече имат видни последствия. Джоичи Ито, директор на MIT Media Lab, подаде оставка през месец септември. Ричард Столман, основател на движението за свободен софтуер, подаде оставка от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на MIT след публикуването на имейл по повод скандала с Епщайн, в който той твърди за една от жертвите на сексуалния престъпник, че изцяло е искала неговото еротично внимание и изобщо не може да се говори за насилие в нейния случай…

Епщайн почина през август при очевидното му самоубийство в затвора, докато беше изправен пред федерални обвинения за сексуални престъпления и трафик на хора с цел сексуално задоволяване. Федералните прокурори в Ню Йорк твърдят, че Епщайн е малтретирал сексуално десетки непълнолетни момичета. През 2008 г. Епщайн беше осъден като сексуален престъпник и новите обвинения срещу него дойдоха, когато широкото разпространение на движението MeToo свали други влиятелни мъже от имагинерната им власт, която са придобили – това е логично – когато жените виждат, че правата им се зачитат и има кой да се вслуша в личните им разкази за преживян сексуален тормоз, те започват да се окуражават и придобиват смелост да говорят по-открито за своя личен опит със сексуалните хищници.

Когато Епщайн направи своите 850 000 долара дарения за MIT, нямаше официална политика срещу приемането на финансиране от „противоречиви“ дарители, каквато съществува в момента, установи разследването. Но трима административни президенти – Р. Грегъри Морган, Джефри Нютон и Израел Руис са знаели източника на даренията и неговата репутация. Морган и Нютон вече са пенсионирани. Руиз е готов да се оттегли от позицията си в MIT тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини