fbpx
1.4 C
София

Датска компания започна преобразуването на спрените ТЕЦ в акумулаторни батерии с разтопени соли

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Hyme Energy дава втори живот на изведените от експлоатация топлоелектроцентрали, които доскоро са работили с изкопаеми горива. Датчаните пристъпиха към преобразуването на тези ТЕЦ в изключително евтини хранилища на възобновяема енергия, в които се използват разтопени соли и които осигуряват топла вода и електричество за домакинствата. Първата електроцентрала от подобен тип трябва да започне да работи през 2024 година.

Дания не възнамерява да пристъпва към пълното разграждане на станалите ненужни в наши дни електроцентрали от подобен род , понеже те  могат да се използват за нещо полезно. Няма никакъв смисъл и изобщо не е рационално да се изостави тази много добре изградена датска инфраструктура на нейните ТЕЦ-ове, включваща парни турбини, трансформатори, надеждна електроника и друго скъпо оборудване.

Идеята е топлината от изгарянето на изкопаемите горива да бъде заменена със система за натрупване на топлината в евтини термични соли. Тази батерия ще се зарежда от електрическата енергия на разположение наблизо масиви от соларни панели и от вятърните електроцентрали, но с използването на инфраструктурата на спрените топлоелектроцентрали.

Конструкцията се състои от две цистерни, поставени от двете страни на голям бойлер. В горещата цистерна термичната сол се нагрява до около 700 °C, след което се прехвърля в бойлера, който нагрява обикновена вода и я превръща в пара. Парата завърта турбогенераторите, които са част от инфраструктурата на ТЕЦ-а, и по този начин се осигурява топла и гореща вода за домакинствата и предприятията, като едновременно с това се генерира и електроенергия. След като солта изстине до 350 °C, тя се връща в студената цистерна, където отново се нагрява. Според разработчиците, производителността на тази система е почти 90%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини