Да започнем с чайките: някои от проблемите пред роботизираните автомобили

7
1232

Ние вече свикнахме с новините за безпилотните автомобили – те се разработват от Google, Tesla, Volvo и дори от Apple. Никой не се съмнява, че бъдещето е именно пред този вид транспорт. Така например, според данните на Националния център за статистики и анализи на САЩ, 94% от ПТП с летален изход се дължат на човешка грешка и безпилотните автомобили могат значително да намалят това число. Към днешен ден вече са готови и тествани редица функции, автоматизиращи шофирането. Като пример се посочва автоматичното подаване на сигнал при престрояване. Тази възможност е вградена в много от съвременните автомобили и според статистиките на IHSS, тя намалява произшествията с летален изход с немалките 86%.

роботизираните автомобили

Разбира се, тези автомобили ще направят пътуването много по-удобно и по-бързо. При задръстванията роботизираните автомобили могат да тръгнат едновременно при зелен сигнал на светофара, а не на вълни, както става когато шофират хора, които нямат обща комуникация помежду си.

Но уви, все още сме твърде далече от създаването на изцяло безпилотни автомобили, въпреки че маркетингът твърди обратното. Естествено, новите технологии помагат на водачите. Tesla например, предлага електромобили, които могат да следват пътната лента, да се движат в колона и да спазват правилата за движението по пътищата. Но е важно да се отбележи, че нито един от съвременните автомобили не може да се придвижва изцяло самостоятелно. „Серийно произвежданият автономен автомобил, който по всяко време на денонощието може да тръгне накъдето и да било, все още не се предлага от нито един дилър“ – каза Дейвид Зуби, главен научен сътрудник в института за застраховане на движението по пътищата (IHSS).

IHSS направи подробни тестове на пет безпилотни автомобила на водещи брандове. При тестовете нито един не катастрофира, но всичките са пропуснали немалка част от пътните значи и поне веднъж са пресичали непрекъсната линия:

Наистина трябва да се радваме, че машинното обучение еволюционира. Дори в момента Uber и Waymo на Alphabet качват пътници в своите безпилотни автомобили (разбира се с водачи за по-голяма безопасност) в Питсбърг, Пенсилвания и във Финикс, Аризона. Очакванията са първите изцяло самостоятелни автомобили да се появят в домовете за стари хора, в кампусите и други лесно контролируеми среди, където компютрите могат да следят цялата обстановка и да шофират по точно определени маршрути.

С какви точно проблеми се сблъскват съвременните роботизирани автомобили? Капките дъжд, ограничителните ленти и дори чайките са сериозно предизвикателство пред автомобилните системи с дълбоко машинно обучение.

Променените пътни знаци

Група специалисти нанесе графити и постави различни лепенки върху пътните знаци, за да проверят, дали компютърът на автономния автомобил ще се обърка. Едновременно с това, за човека не трябва да са проблем тези леки промени на пътните знаци. Оказа се, че дори и малките допълнителни елементи, нанесени върху пътните знаци, объркват ИИ алгоритмите на автопилотите. Две трети от тестваните автономни автомобили се объркват, ако например лепенката е извън думата STOP. А ако има лепенка върху която и да е буква от STOP-а, която само частично покрива някоя от буквите, объркването е 100%.

Снежинките

Пречат ли ви дъждът и снегът да шофирате? Пречат разбира се, но не чак толкова, че да се откажем от автомобила при дъжд и сняг. Но за безпилотния транспорт валежите стават непреодолим проблем, понеже снежинките и капките изкривяват информацията от сензорите. Почти винаги в подобни условия изкуственият интелект започва да вижда препятствия навсякъде около превозното средство.

ИИ алгоритмите работят много по-добре при използването на лазери. С тяхна помощ може да бъде създадена 3D карта на околната среда с висока резолюция. Изкуственият интелект с помощта на лидарите може да различава водата и твърдите предмети. Но зимата е един от най-големите проблеми за безпилотните автомобили. И още, снегът и ледът не се разпознават добре от робомобилите и те не могат правилно да пресметнат спирачния път. А това води до аварии и катастрофи.

Чайките

Птиците могат да объркат компютрите. Компанията NuTonomy се наложи да препрограмира своите автономни автомобили в Бостън, за да могат да се движат по такъв начин, че да подплашват упоритите чайки. Bloomberg неотдавна съобщи, че за да се справи с местната порода местни невъзмутими чайки, които не обръщат никакво внимание на тихите електромобили NuTonomy, се е наложило да програмират компютрите да се движат съвсем бавно напред, за да изплашат поне малко упоритите чайки.

Пяната

Изследователи от университета в Южна Каролина дезориентираха Tesla S, като я напръскаха с поглъщаща звука пяна. Ултразвуковите сензори на електромобила веднага блокираха и той спря да разпознава околните обекти. И още по зле: с помощта на миникомпютър Arduino с цена $40 и ултразвуков сензор, включен в режим на излъчване е възможно да бъде измамен всеки електромобил. По този начин ултразвуковите сензори се объркват и автомобилът спира да реагира на препятствията от близко разстояние. Не може да паркира, не разпознава дори и немалките обекти и т.н.

Не може да се разчита на другите автомобили

Безпилотните автомобили често се ориентират с помощта на другите автомобили. Това е нормално при високите скорости на магистралите, но може да доведе до съвсем неочакван завой, когато предният автомобил завие. Автопилотите често се объркват именно по този начин – подчертава IHSS.

Хълмовете

При тестовете на автономни автомобили в хълмовете на Централна Вирджиния изпитателите забелязаха, че автопилотите дори и от най-ново поколение се объркват и губят пътната маркировка. След това започват непрекъснато да завиват наляво и надясно, за да я открият. В равнинна местност същите автономни автомобили се движат нормално.

Мостовете и тунелите

Според Electronic Component News, мостовете са черната кутия за автономните автомобили. Алгоритмите се объркват, понеже преди и с навлизането в моста голяма част от сензорите спира да получава информация и да работи.

Кенгуру

Когато Volvo започна тестовете на своите робомобили в Австралия се сблъска с доста забавен проблем. Сензорите на тези автомобили са настроени да разпознават типичните за Швеция елени. Но при появата на кенгуру ИИ тотално се обърква. Подскачащите животни объркват алгоритмите, които считат, че когато кенгуруто е във въздуха, се намира далече, а когато е на земята, е съвсем близо. Когато кенгуруто е подскочило, изглежда по съвсем друг начин, отколкото когато се движи по земята и компютрите се объркват.

Сенките на дърветата

При тестовете, Tesla Model 3 започнал да задейства твърде често спирачките. На пръв поглед, без никакви причини спирачките са леко задействани 12 пъти при маршрут от 250 километра. Анализите показаха, че седем от тях са направени точно на местата, където дърветата хвърлят сянка. Причината за останалите са насрещните автомобили и далечните автомобили, пресичащи шосето. Автопилотът плавно и леко е задействал спирачките. Но при интензивно движение това е предпоставка за ПТП. Нещо повече, когато водачът забележи, че неговият автомобил хаотично спира, може и да изгуби контрола.


Виждаме, че при автономните автомобили има доста проблеми за решаване. Досега се считаше, че е достатъчно автопилотът да бъде трениран с помощта на видеоклипове, показващи шофирането на човек. Но сега стана ясно, че обучаването на автопилота съвсем не е лесно. При възникване на неочаквана ситуация, системата почти винаги се обърква. Но прогресът в тази област е сериозен и в най-близко бъдеще можем да очакваме първите наистина безпилотни автомобили.

Източник: All the things that still baffle self-driving cars, starting with seagulls

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ЖороOceanic815hellraider13pix3lГошо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
брафучки
брафучки

Работите отиват натам, чe бъга ше значи ковчег, а не син екран 😂

Пепа
Пепа

Не разбирам, защо трябва да четат знака STOP като формата на знака е уникална!?

Гошо
Гошо

Защото софтуера се пише от програмисти а не от шофьори 😉

Жоро
Жоро

Защото, ако се разпознава само формата, колата ти ще спира на всеки осмоъгълник, който камерите засекат.

pix3l
pix3l

Аз не разбирам защо от BMW се занимават с тези глупости… BMW е кола за каране, не за возене. Това не е Mercedes или някоя друга кочина. 😀

hellraider13
hellraider13

И в статията дори не е споменат най-големия и нерешим проблем пред автономните автомобили,а именно моралните казуси(мен ли да убие колата или шофьора на другия автомобил в неизбежна катастрофа).

Oceanic815
Oceanic815

Може би защото както ти казваш е нерешим (и аз съм на същото мнение). Докато другите изглеждат решими с течение на времето и напредването на ИИ.