fbpx
15.2 C
София

Да поговорим за тоалетната хартия и COVID-19

Най-четени

Коронавирусът изкара от строя почти всички сектори и служители, а много държави обявиха извънредно положение. Именно тогава хората по света започнаха да се презапасяват с всякакви нужни и недотам вещи, консумативи и стоки – най-често храни, питейна вода, лекарства, пистолети (САЩ) и … тоалетна хартия.

Няма как, ако сте активен интернет потребител, да не сте станали свидетели на потокът от шеги, миймове и всякакви други препратки към една масова истерия, в която всички се включихме, но никой не разбра защо се случи – изкупуването на тоалетната хартия по магазините.

Сигурно вече сте срещнали в социалните мрежи десетки изображения на хора, които трупат стекове тоалетна хартия в колички на големи търговски вериги и като чели тя е основното, от което имат нужда в този момент. Има голям шанс и вие да сте сред тях. Поведението далеч не е локално, тенденция за изкупуването на тоалетна хартия е видна по целия свят. Разбира се, освен с тоалетна хартия, масово американските граждани започнаха да се презапасяват и с пистолети, гранати и други подръчни оръжия.

В Хонконг дори амбициозни крадци нападнаха супермаркет, за да откраднат партида с тоалетна хартия.

Но защо точно тоалетна хартия?

Има няколко различни начина, по които това явление може да бъде обяснено. От една страна тоалетната хартия символизира контрола. Използваме я основно за „почистване“ и „хигиенизиране“. Тя е свързана с телесна функция, която донякъде в културата ни е табу. Когато хората чуват за епидемии, които пряко застрашават оцеляването им и начина им на живот, те се страхуват да не загубят контрол. А тоалетната хартия е средство, с което поддържаме контрола върху личната си чистота и зоните от тялото, които най-често се замърсяват. От друга страна, в такива епизоди на масова паника, всички ние просто имаме нужда да направим нещо – нещо прагматично, което можем да усетим, видим и пипнем, за да не стоим „със скръстени ръце“. Презареждането на домовете ни с всякакви стоки е една от най-често срещаните ни човешки реакции. Тоалетната хартия е сравнително евтина и голяма по обем – това ни създава усещането за сигурност, тъй като сме успели да запълним свободните помещения в дома си, инстинктът ни за самосъхранение е активен с пълна сила.

Хората не изглеждат заинтересовани от заместители. Рафтовете на супермаркетите са пълни с други хартиени изделия – като носни кърпи, кухненски ролки и други принадлежности. Хората искат тоалетна хартия.

Разбира се, тук рационалността е напълно изключена – тоалетната хартия в крайна сметка не е продукт, от който имаме толкова крайна необходимост и липсата ѝ едва ли може да ни направи уязвими, макар и да ни докара известен дискомфорт. Освен това, натрупвайки десетки рула от тоалетна хартия, едва ли ще използваме в близко бъдеще всяко едно от тях, така че съвсем трябва да забравим доводите и аргументите, когато търсим обяснение на масовото поведение.

Медиите трябва много да отговорят по отношение на съобщенията около този вирус и съобщенията на обществеността. Макар честността към заплахите да е от критично значение, създаването на истерия и насърчаването на неподходящо поведение далеч не е разумно.

Коронавирусната епидемия се разпространява по целия свят и засяга почти всички сектори от човешката дейност – общото лечение в болниците на хората с различни заболявания освен вируса, икономиката на света, пазара, производството, политиката и т.н. Тревогата вече е завзела всички обитаеми континенти, а хората са заливани от всеки възможен ъгъл с информация, прекалено много информация или понякога откровена дезинформация около COVID-19, за който мнозина правят асоциацията, че е „чумата на новото време“.

Докато всички са в паника, много са без работа поради принудителен отпуск, а не по-малко са тези, които просто няма какво друго да правят, освен да си останат у дома и да се отдадат на интроспекция, се намират и търговци, които успяват да припечелят на фона на масовата история и паника. Такива например са продавачите на „защитни маски за лице срещу COVID-19“, които са откровен маркетингов трик, производителите на дезинфектанти и гелове, както и много други дребни търговци, които ни предлагат знайни и незнайни продукти, за които обещават, че могат да ни предпазят или лекуват от вируса – някои ни предлагат лековити чайове, други обещават здрав имунитет със специални рецепти от билки, а трети вдигат още повече летвата като ни зарибяват с немедицински „хранителни добавки“, които ще укрепят имунната ни система, ще ни направят недосегаеми за вируса или ще ни излекуват, ако вече го имаме, макар и въпросните шишенца често да са със съмнително съдържание и още по-съмнителен произход.

Какво виждаме?

На фона на паниката, се разбулват и много кътчета от нашето поведение, които в друго време едва ли бихме могли да забележим така отчетливо – откровено, каквато и реакция да проявяват хората по света, общото, което можем да кажем за всички, е че просто се страхуват. Страховете ни в ежедневието дебнат отвсякъде, но в предизвикателствата на делника те непрекъснато са завоалирани, под една или друга форма – страхуваме се от рязка инфлация, от уволнение/съкращение, от загуба на близък, от загуба на жизнен стандарт, от внезапно настъпила финансова криза, понякога дори от война. Но истината е, че всички ние се страхуваме от смъртта. И изглежда коронавирусът или COVID-19 е първата от десетилетия насам масова криза, която така категорично и еднозначно директно заплашва живота на всеки един от нас и този на нашите близки. Нито световната финансова криза, нито птичият грип или антраксът застрашаваха пряко животът на всеки от нас така, както нещата се усещат сега.  Според първоначалните прогнози, щамът COVID-19 ще засегне 2/3 от населението на Европа, което ще рече, че шансът тези от вас, които в момента четат тази статия да са сред засегнатите, никак не е малък и няма да има как да го избегнем.

Психологичната картина в тези моменти да голяма степен наподобява тази от военното положение – заплахата може да дебне отвсякъде, страхуваме се дори да приближаваме най-близките си хора, понякога улавяме този си страх неосъзнато, всички се държим като по време на чумата или холерата, критичното мислене често ни избягва, а емпатията и взаимното съчувствие не са в най-връхната си точка по това време.

Но има една съществена разлика – в пълна противоположност с обстановката във всички досегашни конфликти, този път хората по света си сътрудничат. Държавите си сътрудничат с общи усилия, знания и ресурси да създадат ваксина и да открият лечение, страните се договарят за взаимна изолация и защита на населението, международните филантропски фондове отпускат извънредни средства за всички, тъй като всеки осъзнава кризата. Може би тази единност е едно от най-големите постижения, които сме успели да отбележим в най-новата си история, дори да звучи наивно.

От десетилетия слушаме как светът е изправен пред криза, ще настъпи масов глад и мор, който ще подейства катарзисно и „прочистващо“ на глобално ниво. И макар и COVID-19 да не е чума или холера, не е малък шанса някои от нас да изгубят и близки хора, които са по-уязвими към вируса, чиято смъртност е с 20 пъти по-висока от тази на обикновения грип.

Колективната мисъл и паниката

Предвид факта, че в момента почти всички мислят за коронавируса и постоянната информация, с която биват заливани от него, някои от нас се питат – до какво ще доведе тази колективна мисъл? Дори да звучи банално, може би след загубите, които някои от нас ще преживеят, оцеляването след вируса ще ни даде възможност за малко повече интроспекция и вглеждане в себе си. А след това остава надеждата, че след загубите, може би ще си припомним как да оценяваме по-малките и прости неща, които ни поднася ежедневието.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини