Amazon

Американските ритейлъри сами отгледаха своя враг, когато започнаха да използват облачните услуги на Amazon и дадоха възможност на Джеф Безос да поддържа ниска рентабилност в продажбите на дребно. Сега основният лозунг на войната, бързо разгаряща се в ритейла е „Нито един продукт от Amazon“.

Неотдавна Walmart и Microsoft обявиха глобално сътрудничество. Те се споразумяха през следващите 5 години Walmart да използва облачните решения и алгоритмите за анализ на данните на Microsoft. Примерът на Walmart бе последван от редица други по-скромни ритейлъри, като много други обмислят да направят същото. Ръководителят на Microsoft Сатя Надела директно заяви, че това споразумение следва да се счита за мощен залп във войната срещу компанията Amazon.

През последните години Amazon се превърна в ужасен зъл гений на американските търговски мрежи. В онлайн площадката на Amazon се осъществяват почти половината продажби на дребно, извършвани чрез интернет. Amazon първа въведе в употреба твърде приятните за купувача опции, като безплатна доставка и изравняване на цените (price matching): ако намерите същата стока, но при по-ниска цена, Amazon се задължава да ви я при по-ниската цена. Останалите продавачи трябва да се съобразяват с това, още повече, че редица стартъпи се опитваха и продължават да се опитват да повторят бизнес модела на Amazon в различните пазарни ниши. По този начин конкуренцията става изключително жестока, а печалбата от тази дейност непрекъснато спада. Както за ритейлърите, така и за целия бранш.

В резултат от това, огромни загуби претърпя и Walmart – иконата на американския масов потребител. Това е най-големият ритейлър в САЩ с годишен оборот от $500 милиарда. Самата Amazon засега има двойно по-малък доход. Основният формат на Walmart са продуктовите хипермаркети с огромен асортимент от различни неголеми стоки за дома и бита. Но именно той най-лесно може да бъде изместен от различните онлайн магазини. На практика това си е същият склад, само че мащабиран чрез уеб пространството и може да обслужва много повече хора.

През 2015-2016 години доходите на Walmart започнаха да падат, изостриха се проблемите с качеството на обслужването и със заплатите на персонала. Много от работниците във Walmart получаваха минималната работна заплата, която бе повишена с 20-30% в края на мандата на Барак Обама. За основна причина за всичко това съвсем логично бе счетена Amazon и затова инвестиционната стратегия „акциите на Amazon срещу акциите на офлайн магазините“ стана много популярна. След 2016 година цената на акциите на Walmart се върна на предишното ниво, но финансовите резултати си останаха слаби, особено по отношение на рентабилността – печалбата от продажбите остана твърде ниска.

Невероятно, но факт: много ритейлъри, включително и Walmart, за съхранението на своите данни и за управлението на своите търговски процеси използваха и използват услугите на Amazon Web Services (AWS) – световният лидер в сферата на облачните решения. Всъщност, именно това направление носи най-много приходи на Amazon: около 10% от дохода и 50% от оперативната печалба, като годишният ръст е 30%. По този начин ритейлърите сами си отгледаха врага, плащайки на Amazon възможността да запазва крайно ниска рентабилност в търговията на дребно. Освен това, цялата тази информация в сървърите на Amazon, би помогнала на Джеф Безос да намира ключовите моменти в определянето на цените. Amazon отрича това.

Walmart реши да сложи край на това положение на нещата и през 2017 година излезе с мотото „Нито един продукт от Amazon“, което бе подето от много други ритейлъри. Съвсем навреме: AWS си остава лидер с възможностите, които предлага. Облачните системи на Amazon с лекота обхващат всички пазарни ниши, а тяхното внедряване е съвсем лесно. Но и Microsoft Azure достигна зрелост и вече може да бъде пълноценна замяна на AWS. По всичко личи, че именно Microsoft ще стане вторият най-голям играч на пазара на облачните решения и главният бенефициент в разгорялата се „война на ритейла„.

Засега не може да се каже как всичко това ще се отрази на AWS и на финансовите резултати на Amazon. Компанията не разкрива дохода на AWS по отрасли. Може би по косвен начин изтеклият бизнес на Amazon ще може да се види във финансовите отчети на Microsoft.

Отговорът на Amazon е доста стряскащ. Безос закупи веригата магазини за здравословна храна Whole Foods, с което смъкна цените на акциите на традиционните участници в този пазар. Но по този начин не увеличи печалбата си. Джеф Безос е известен с изключителната си интуиция. Ако погледнем малко назад ще видим, че единственият неуспех на Amazon е провалът на смартфона Fire. Смарт колонката Echo/Alexa изглежда ще бъде успешна. Но Безос обмисля да се включи в сложния американски пазар на лекарства и лекарствени препарати. И още, в жестоката борба за вниманието зрителите в стрийминга, Amazon ще трябва да се пребори не само с лидера в тази област Netflix, но и със заклетия си враг Walmart, който също излиза на този пазар със своя продукт Vudu.

Безос по никакъв начин не може да бъде уплашен с конкуренция – тя е неговата стихия. Но може да се окаже, че главният риск за Amazon не са съперниците по бизнес, а регулаторните органи. Досега всички държави поощряваха своите IT компании с идеята за изграждане на глобално лидерство и им прощаваха злоупотребите с монополното положение и им налагаха по-ниски данъци в сравнение с другите. Но острата реакция на властите срещу изтичането на лична информация от Facebook и европейските глоби на Alphabet/Google показват, че отношението на властите сериозно се променя. Наистина можем да очакваме големи промени и е добре да се „държи ръката на пулса“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари