fbpx
11.8 C
София

Двама бивши модератори съдят TikTok за нанесено психично страдание

Най-четени

Двама бивши модератори съдят китайската социална мрежа за видео споделяне TikTok с твърденията, че ръководството на компанията не е направило достатъчно, за да ги предпази от нанасянето на емоционална травма в резултат на гледането на графично съдържание по време на изпълнение на работните им задължения.

Във федералния иск, заведен в четвъртък и докладван по-рано от NPR, Ашли Валес и Рийс Йънг, двама бивши модератори в TikTok, които не са били наети пряко от компанията, а са били част от работния екип на външен подизпълнител, нает като аутсорсинг агенция от TikTok. Двамата бивши служители съобщават, че са работили на 12-часови работни смени, през които е трябвало да преглеждат непрестанно „отвратително и обидно съдържание“, което по думите им е нанесло сериозни емоционални белези и психично страдание.

Някои от „най-тежките“ видеоклипове съдържат жестокост към животни, малтретиране на деца, смущаваща порнография и дори убийства, става ясно от думите на модераторите в съдебния процес.

Милиони видеоклипове се качват ежедневно в популярното китайско приложение, което има повече от 1 милиард активни потребители месечно. Около 10 000 модератори като Велес и Юнг следят съдържанието в приложението, за да предпазят неговите ползватели от това да видят клипове като тези, които двамата бивши модератори описват в своя съдебен иск.

Обвинението по делото се основава на това, че според Весел и Юнг компанията собственик на TikTok, ByteDance, е нарушила трудовите законодателства на Калифорния, тъй като не е предоставила адекватно терапевтиране и грижа за психичното здраве, нито е предприела някакви стратегии за вентилиране на тревогата и ужаса, които да помогнат на модераторите да се справят с тревожността, депресията и посттравматичния стрес, които могат да бъдат причинени от подобни изображения.

И двамата ищци по делото са работили за аутсорсинг агенции, но те твърдят, че всъщност ръководители от TikTok и ByteDance са контролирали ежедневната им работа, като заплащането за труда им е било пряко обвързано с това колко добре модерират съдържанието в платформата, като непрекъснато са получавали все по-големи цели за изпълнение. В иска още се казва, че също е трябвало да подпишат споразумение за неразкриване на информация, което им забранява да обсъждат видяното с когото и да било.

Това не е първият случай, в който модераторите на различни социални мрежи се оплакват от преживяното психично страдание при изпълнение на работните задачи. През 2020 г. Facebook постигна споразумение на стойност 52 милиона щатски долара с група свои модератори. Групата беше завела дело през 2018 г., в което казваше, че модераторите са претърпели значителен посттравматичен стрес в резултат на съдържанието, на което са били изложени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини