Двама българи в схема за милиони за изнасяне на забранени технологии от САЩ към Русия

1
934

Федералните прокурори на Остин, щата Тексас обвиниха един гражданин на Русия и двама граждани на България. Те са нарушили два закона. От една страна схемата е била за пране на пари, от друга страна са се набавяли чувствителни радиационно закалени компоненти от САЩ, които нелегално да отидат в Русия.

Трансферът им се е случвал през България, в отсъствието на необходимите лицензи за това

Разбираме за случая от информация, която е публикувана в сайта на Правосъдното министерство на САЩ. Руският гражданин се казва Илиас Сабиров и е на 48 години. Двамата българи са Димитър Димитров на 70 и Милан Димитров на 46. За да се случи цялата операция е използвана българската компания Multi Technology Integration Group (MTIG).

Съгласно закона за контрол на износа на САЩ, въпросните електронни компоненти не могат да се внасят в Русия без правителството на САЩ да разреши това. Причината е, че те са част от чувствителни технологии със стратегическо значение.

Тяхното приложение е основно за космически разработки, може да се използват в ядрени реактори и ускорители на частици. От голяма полза са при ядрени аварии или ядрена война.

От България, компонентите са отивали към две руски компании – Космос Комплекс и Совтест, собственост на Сабиров. Той е контролирал родната MTIG. Димитър и Милан Димитрови са работили за него в Космос Комплекс и MTIG.

След като пристигнат в България, компонентите чрез Совтест тръгват за Русия. Преди това да стане, те биват преопаковани тук.

За съдействието си в този процес, двамата български граждани са получили големи суми. По указание на Сабиров, през MTIG те са поръчали друг тип електроника от американски производител – на стойност над $1.7 милиона.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари