След 70 години на пускане на най-емблематичните американски мускул автомобили, General Motors надмина себе си. Вкара колосален V8 двигател под капака на прочутия си COPO Camaro за 2022 г. Разбираме това от скорошна публикация в блога на официалния уебсайт на автомобилния производител.

Това е най-големият V8 двигател, задвижван с бензин, който в момента се предлага в пътнически автомобили. Взема пример от своеобразен „хак“ на системата за поръчки за поставяне на гигантски двигатели в малки коли, отпреди десетилетия.

COPO Camaro на GM черпи вдъхновение от малките дилъри

Някои автомобилни производители позволяват на потенциалните купувачи да персонализират своя потенциален нов автомобил онлайн и просто да изчакат доставка у дома. Но още през 60-те години на миналия век клиентите и дилърите са били принудени да поръчват на производителя посредством подобна система за поръчки.

За Chevrolet това се ставаше чрез системата COPO (Central Office Production Order)

Първоначално процесът COPO е създаден, за да даде възможност на дилърите да правят строго специфични поръчки за автомобили. Но в кратък срок няколко дилъра откриват начин да използват процеса COPO за поръчка на изключително подсилени модели на коли чрез поставяне на специфични части в листата за поръчка на конфигурацията на автомобила.

Например един дилър от Илинойс през 1968 г. открива, че може да поръча компактен Chevy Nova със значително по-голям блок на двигателя. Той обикновено се монтира в пълноразмерните автомобили на компанията (като Impala).

Няколко години по-късно обаче General Motors открива тази вратичка и я затваря. От този момент нататък никой не може да използва COPO, за да персонализира мощни автомобили директно от завода.

През 2011 г. компанията обаче разкри фабрично произведено COPO Camaro

Днес COPO Camaro се счита за автомобил, насочен към рейсърите, който Chevy изгражда за драг състезанията NHRA. А моделът от 2022 г. е оборудван с чудовищен двигател под капака: 9,4-литров V8 с естествено всмукване. Той е най-големият, който може да се купи заводски в автомобил с такъв размер.

Двигателят е конструиран върху платформата „big block“ на GM, използвана още през 60-те години на миналия век. Това рязко контрастира на първоначалната визия в COPO Camaro от 2011 г. насам. Автомобилите от серията се предлагаха само с малкия блок на GM (или по-съвременната платформа с код LS).

За съжаление, COPO Camaro на GM от 2022 г. не може да се кара по обществени пътища

С по-голямата отливка на двигателя, Шевролет значително увеличава вътрешния обем. Всеки цилиндър има разширен диаметър, което увеличава максималната амплитуда на движението на всяко бутало. Взети заедно, тези два размера съставляват работния обем на двигателя в кубици. Той от своя страна определя колко въздух може да се изпомпва през двигателя. Флагманският двигател на COPO Camaro 2022 е с 5,7-литров блок. С помощта на фабрично монтиран компресор двигателят може да развие до 600 конски сили. Клиентите могат да закупят и 7,0-литров V8 на базата на LS, но той може да достигне само 470 конски сили.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари