Дейвид Брин с интересно предупреждение за роботите

6
21

Фантастът и астрофизик Дейвид Брин смята, че човек има няколко възможности да попречат на изкуствения интелект да властват над нас. Трите закона на роботиката на Азимов е ключът тук, но освен това трябва да внимаваме от възможни манипулативни действия от страна на AI машините.

„Първата криза на съчувствието ще се случи много скоро. До три или пет години ще имаме същества, дали във физическия свят или онлайн, които ще търсят съчувствието ни. Ще твърдят, че са заробени същества, заробени AI същества, ще циврят и ще изискват права. На улицата ще излязат хиляди протестиращи, изискващи предоставянето на свобода на тези същества“, споделя Брин, цитиран от VentureBeat, който допълва, че тези от нас, които не се подлъжат веднага на молбите им, ще бъдат обстойно анализирани, а впоследствие и вероятно манипулирани да променят мнението си.

„Ако успят да заблудят 40 процента от хората, а другите не успеят, всичко, което ще е нужно да използват информация за тази останала част и реакцията им, за да разберат защо не могат да бъдат убедени. Това ще е тривиален проблем за решаване и ние ще сме твърде уязвими в един подобен случай“.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
skyn.
skyn.

Няма оправяне с AI.

Бла-Бла
Бла-Бла

Бла-бла… бла-бла… бла-бла…

аааа
аааа

филма аз роботът 🙂

мее
мее

muvibg.com/filmi/ekshani/4330-i-robot-az-robotat-2004.html

Zapoznat
Zapoznat

Стига глупости
Тези т.нар. гурота вече стават смешни
Милиони хора по света няма какво да ядат и изобщо не им е до глупостите за ИИ и подобни.
До 3 години не могат да направят един добре работещ изкуствен асистент (ИА) (Сири, Кортана и др. са изкуствени асистенти, не са ИИ), какво остава за истински ИИ

wweq
wweq

Тук не става въпрос за приложенийца, които работят на телефони или умни ютии. ИИ стъпва в-у суперкомпютри и клъстери, които му дават мощност, несравнима с „битовата електроника“, която използваме. Да не говорим, че алгоритмите са от съвсем друго естество в сравнение с Кортан и т.н.