Дейвид Камерън е против шифрованите съобщения

4
38

BBC съобщи в началото на седмицата, че британският премиер по време на свое официално изказване е обявил, че ако бъде преизбран, задължително ще направи реформа и ще забрани използването на приложения за онлайн-общуване, които шифрират своя трафик и нямат „задни врати“ за специалните служби. Позовавайки се на събитията в Париж, Камерън заяви „Атаките в Париж показаха размера на заплахата срещу нас и трябва да предоставим на разузнаването и службите всички възможности за охрана на хората“.

Предлаганата от Камерън реформа ще бъде част от нов проектозакон, който ще може да застави телекомуникационните компании и провайдърите да съхраняват повече данни за мрежовата активност на потребителите.

Няма как да знаем, дали Камерън ще бъде преизбран и дали ще успее да въведе тази реформа, но явно скандалите с подслушването и следенето на хората от специалните служби, станали известни след разкритията на Сноудън, продължават и се сега излизат на ново ниво.

Да не забравяме, че след като Google и Apple вградиха в своите операционни системи шифроване на комуникациите, специалните служби на САЩ многократно повдигаха въпроса, че е необходимо вграждане на „задни врати“ в комуникациите за нуждите на разузнаването и сигурността.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари