Делът на новите електромобили в Калифорния достигна 10%

11
1008

С огромна преднина, лидер е Tesla, която въпреки многото песимистични и скептични прогнози, изпревари всички и има значително по-голям обем продажби в сравнение с всички останали производители взети заедно.

Месец август бе знаков за електрическите автомобили в САЩ. Продажбите прехвърлиха 190 000 бройки и по-рано достигнаха резултата от 2017 година. Според CleanTechnica, това е закономерен резултат от от непрекъснатия месечен растеж, наблюдаван през последните три години.

Епицентърът на продажби е Калифорния. Този щат винаги е приветствал електромобилите, но през месец август тази година, техният дял достигна 10% или 23 710 електромобила. Quartz съобщи, че за всички щати делът е едва 1,66%.

На второ място е щатът Орегон с 4,1% електромобили от всички продажби на автомобили. Следват Вашингтон (3,5%), окръг Колумбия (3,5%), Хаваи (2,7%), Аризона и Колорадо с по 2,5%.

Безспорен лидер е Tesla. Компанията на Илън Мъск продаде 47% от всички нови електромобили и остави далеч назад Toyota, Chevrolet, Honda и Nissan.

Освен това, Tesla Model 3 надхвърли всички очаквания, като стана най-продаваният електромобил в САЩ за третото тримесечие на 2018 година и най-продаваният седан сред всички автомобили. А ако се вземат предвид продажбите и на Model S и Model X, Tesla е заема челните първи места в рейтинга по продажби на електромобили.

Обновяванията на фърмуера на Tesla става по безжичен път (OTA). Те непрекъснато добавят на притежателите на тези електромобили нови функции и нови впечатления. Последното обновяване добави режима Track Mode, даващ възможност за пълноценен дрифт. Track Mode променя редица параметри на електромобила. Принудително се засилва рекуперативното спиране, а енергията от него се разпределя между предния и задния електромотор по такъв начин, че да се осигури по-голям баланс и устойчивост на завоите. Променят се алгоритмите на охлаждането на задвижващата система, която осигурява ефективна работа при продължителни големи натоварвания. Новият режим повишава производителността на електромобила, без да се намалява безопасността, При влизане в дрифт, ако ситуацията започне да се изплъзва от контрола на водача, автоматиката се намесва и осигурява безопасността на водача.

След добавянето на обновяването, електромобилът бе тестван на трасето Willow Springs. Резултатът съвпадна с този на Porsche Cayman GT4 и бе по-добър от резултата на суперавтомобила Ferrari 458 Italia.

Не е за учудване, че за почти всички автомобилни производители слоганът „Да догониш и изпревариш Илън Мъск“ се превърна в пълноценна бизнес стратегия.

По всичко личи, че най-решително е настроен концернът Volkswagen. Неговият ръководител Херберт Дис заяви, че новата серия електромобили VW „ще бъдат същите като Tesla, но по-евтини. Това ще им даде възможност да станат пълноценна алтернатива на автомобилите с ДВГ по отношение на цената, пробега и скоростта на зареждане„.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

То не е за чудене. При почти целогодишните пожарни обстановки в щата, се налага жителите му по-често да си сменят автомобилите, от средното равнище за страната.

Шишо
Шишо

а кой е учуден че на теб ти се налага да пиеш все по-често хапчетата от зелената ти рецепта? кой?

Палустиниец
Палустиниец

Друго си е да подкараш едно Ферари-нце или Порше-нце

Шишо
Шишо

и е съвсем друго като се събудиш нъл тъй?
карай си евтината електричка и не скърби за пърдялниците.

AxOx
AxOx

„Обновяванията на фърмуера на Tesla става по безжичен път“ – значи те имат достъп до колата по всяко време и получават данни постоянно… знаят кой съм, къде съм бил и т.н.
Ако имат микрофон могат и да ме чуват….. Бре то телеметрията на Майкрософт ряпа да яде.

Какъв микрофон?!?
Какъв микрофон?!?

В теслАта е наблъскано със всякаква апаратура за шпиониране и биометрия. Знаят какво говориш и с кого, къде ходиш, каква музика слушаш, на коя реклама се мръщиш, колко ти е кръвното, с каква честота ти е пулса, ако си е6ал в теслАта – за колко минути си свършил, в коя дупка и дори дали мацката е получила истински оргазъм, или е симулирала 😀

Шишо
Шишо

и кво? наакахте ли се?

тъй-тъй
тъй-тъй

Статията, въпреки че няма фактологически грешки, оставя погрешно впечатление. Данните са за Калифорния и САЩ. Но 10-те процента електромобили там са нищо, в сравнение с една Норвегия, да речем, или дори Швеция, не защото в тези страни процентът е някакъв огромен, а защото става дума са масирана покупка на електромобили както от частни лица, така и от държавни фирми – крайната бройка като процент от населението не е фрапираща, но като количество, е в пъти над постижения като калифорнийското. Освен това, както щатът Калифорния, така и страните Норвегия и Швеция дават огромни преференции за покупка на този род автомобили, стигащи… Виж още »

Шишо
Шишо

ок. лошо е да има еектрички, щото тесла продава в сащ а пък виждаш ли другите производите не им дишат прахта нъл тъй? да питам че нещо не разбрах как хем е гадно хем е хубаво хем е лилаво.

тъй-тъй
тъй-тъй

Прав сте, малко съм голословен. Мисълта ми беше, че статията създава погрешно впечатление за водеща роля на Тесла на пазара за електромобили, а това изобщо не е така.

Явор
Явор

Аз ли бъркам нещо или ако делът им е 47% то изречението „има значително по-голям обем продажби в сравнение с всички останали производители взети заедно“ е грешно? 🙂