14.1 C
София

Делът на новите електромобили в Калифорния достигна 10%

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

С огромна преднина, лидер е Tesla, която въпреки многото песимистични и скептични прогнози, изпревари всички и има значително по-голям обем продажби в сравнение с всички останали производители взети заедно.

Месец август бе знаков за електрическите автомобили в САЩ. Продажбите прехвърлиха 190 000 бройки и по-рано достигнаха резултата от 2017 година. Според CleanTechnica, това е закономерен резултат от от непрекъснатия месечен растеж, наблюдаван през последните три години.

Епицентърът на продажби е Калифорния. Този щат винаги е приветствал електромобилите, но през месец август тази година, техният дял достигна 10% или 23 710 електромобила. Quartz съобщи, че за всички щати делът е едва 1,66%.

На второ място е щатът Орегон с 4,1% електромобили от всички продажби на автомобили. Следват Вашингтон (3,5%), окръг Колумбия (3,5%), Хаваи (2,7%), Аризона и Колорадо с по 2,5%.

Безспорен лидер е Tesla. Компанията на Илън Мъск продаде 47% от всички нови електромобили и остави далеч назад Toyota, Chevrolet, Honda и Nissan.

Освен това, Tesla Model 3 надхвърли всички очаквания, като стана най-продаваният електромобил в САЩ за третото тримесечие на 2018 година и най-продаваният седан сред всички автомобили. А ако се вземат предвид продажбите и на Model S и Model X, Tesla е заема челните първи места в рейтинга по продажби на електромобили.

Обновяванията на фърмуера на Tesla става по безжичен път (OTA). Те непрекъснато добавят на притежателите на тези електромобили нови функции и нови впечатления. Последното обновяване добави режима Track Mode, даващ възможност за пълноценен дрифт. Track Mode променя редица параметри на електромобила. Принудително се засилва рекуперативното спиране, а енергията от него се разпределя между предния и задния електромотор по такъв начин, че да се осигури по-голям баланс и устойчивост на завоите. Променят се алгоритмите на охлаждането на задвижващата система, която осигурява ефективна работа при продължителни големи натоварвания. Новият режим повишава производителността на електромобила, без да се намалява безопасността, При влизане в дрифт, ако ситуацията започне да се изплъзва от контрола на водача, автоматиката се намесва и осигурява безопасността на водача.

След добавянето на обновяването, електромобилът бе тестван на трасето Willow Springs. Резултатът съвпадна с този на Porsche Cayman GT4 и бе по-добър от резултата на суперавтомобила Ferrari 458 Italia.

Не е за учудване, че за почти всички автомобилни производители слоганът „Да догониш и изпревариш Илън Мъск“ се превърна в пълноценна бизнес стратегия.

По всичко личи, че най-решително е настроен концернът Volkswagen. Неговият ръководител Херберт Дис заяви, че новата серия електромобили VW „ще бъдат същите като Tesla, но по-евтини. Това ще им даде възможност да станат пълноценна алтернатива на автомобилите с ДВГ по отношение на цената, пробега и скоростта на зареждане„.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини