За първи път от доста дълго време делът на Chrome на световния пазара на браузъри леко намаля. Информацията е от статистиките на NetMarketShare, извършващ мониторинг на 160 милиона уникални потребители, преглеждащи над 40 000 сайта от целия свят.

Според статистиките на NetMarketShare, към края на месец август 2017 година Chrome е използван от 58,38% от компютрите в глобален мащаб, докато месец по-рано делът на този браузър бе 59,57%.. Спадът не е голям, но е извън границите на статистическата погрешност и е първият от месец септември 2015 година.

Делът на Internet Explorer продължава да пада и стигна 15,58%, след като Microsoft в началото на 2016 година прекрати поддръжката на всички версии на този браузър, с изключение на единадесетата. Сега софтуерният гигант се фокусира върху Edge, но през изминалия месец неговият дял се е покачил едва с 0,01% до ниво от 5,66%.

След Chrome и Internet Explorer, на трето място е Firefox, който също има понижение, и от 12,32% за един месец неговият дял е паднал до 12,28%.

Увеличаване на дела бележи Safari, който през последния летен месец нарасна до 3,87% и явно този браузър е причината за спада на процентите при другите. Най-вероятната причина за това е, че Apple забрани събирането на потребителски данни от трети страни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари