9.9 C
София

Десет европейски страни призоваха ЕС да признае ядрената енергия за зелена

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди около шест месеца никой не можеше да предвиди предстоящата енергийна криза, която порази Европейския съюз и държавите около него. Преди време се говореше, че атомната енергия е изключително важна за прехода към възобновяема енергия, но на този въпрос не се обръщаше особено голямо внимание. Днес редица членове на ЕС са убедени, че декарбонизацията е по принцип невъзможна без мирен атом и сега гласовете в защита на АЕЦ започнаха да стават изключително силни.

Euronews съобщи, че 10 държави на Европейския съюз, оглавявани от Франция, официално са се обърнали към Европейската комисия с молба ядрената енергетика да бъде призната като нисковъглероден източник на енергия, който трябва да стане част от планирания за десетилетия напред преход на ЕС към зелена енергия и климатична неутралност.

„Въпреки че възобновяемите източници на енергия играят ключова роля за нашия енергиен преход, те не могат да произведат достатъчно нисковъглеродна електроенергия за удовлетворяване на нашите потребности“ – се казва в писмото.

Освен това, увеличаването на броя на ядрените електроцентрали може да разкрие много голям брой висококвалифицирани работни места в близкото бъдеще, което е важен фактор за икономиката на Европейския съюз.

Освен от Франция, писмото е подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Полша, Словакия, Словения и Румъния. Във всички тези държави има работещи АЕЦ, а във Франция 70% от електрическата енергия се генерира от атомни електроцентрали. Срещу тези държави се изправя антиядрения блок на Германия, която възнамерява да затвори всички свои АЕЦ към 2022 година, като това трябва да стане заедно с Австрия, Дания, Люксембург и Испания. Очаква се спорът между тези две групи държави да продължи и през следващата година.

Предишният анализ, направен от една от комисиите на Европейския съюз показа, че АЕЦ оставя въглеродна следа, сравнима с ВЕЦ и че по принцип ядрената енергетика може да получа статута на „зелена енергетика“. Но Брюксел не желае да направи тази стъпка, поради опасения че в атомните централи могат да възникнат катастрофални аварии. Чернобил и Фукушима еднозначно се асоциират с бедствия, които в никакъв случай не трябва да се повторят.

Ситуацията може изцяло да се промени от разразилата се в Европейския съюз енергийна криза и от това, каква ще бъде предстоящата зима. Ако зимата се окаже по-студена от обикновеното, то страхът от студа и от разоряване може да преодолее страха пред потенциалните заплахи от дейността на АЕЦ. Алтернатива на ядреното гориво е природният газ, който се предоставя на ЕС предимно от Русия. Европейският съюз не иска да зависи само от един доставчик на газ, но ако зимата се окаже студена, ще трябва да се избере единият от двата варианта – АЕЦ с риск от екологична катастрофа или газ от един единствен доставчик – Русия, която в този случай става монополист.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини