fbpx
4.6 C
София

Десет европейски страни призоваха ЕС да признае ядрената енергия за зелена

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди около шест месеца никой не можеше да предвиди предстоящата енергийна криза, която порази Европейския съюз и държавите около него. Преди време се говореше, че атомната енергия е изключително важна за прехода към възобновяема енергия, но на този въпрос не се обръщаше особено голямо внимание. Днес редица членове на ЕС са убедени, че декарбонизацията е по принцип невъзможна без мирен атом и сега гласовете в защита на АЕЦ започнаха да стават изключително силни.

Euronews съобщи, че 10 държави на Европейския съюз, оглавявани от Франция, официално са се обърнали към Европейската комисия с молба ядрената енергетика да бъде призната като нисковъглероден източник на енергия, който трябва да стане част от планирания за десетилетия напред преход на ЕС към зелена енергия и климатична неутралност.

„Въпреки че възобновяемите източници на енергия играят ключова роля за нашия енергиен преход, те не могат да произведат достатъчно нисковъглеродна електроенергия за удовлетворяване на нашите потребности“ – се казва в писмото.

Освен това, увеличаването на броя на ядрените електроцентрали може да разкрие много голям брой висококвалифицирани работни места в близкото бъдеще, което е важен фактор за икономиката на Европейския съюз.

Освен от Франция, писмото е подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Полша, Словакия, Словения и Румъния. Във всички тези държави има работещи АЕЦ, а във Франция 70% от електрическата енергия се генерира от атомни електроцентрали. Срещу тези държави се изправя антиядрения блок на Германия, която възнамерява да затвори всички свои АЕЦ към 2022 година, като това трябва да стане заедно с Австрия, Дания, Люксембург и Испания. Очаква се спорът между тези две групи държави да продължи и през следващата година.

Предишният анализ, направен от една от комисиите на Европейския съюз показа, че АЕЦ оставя въглеродна следа, сравнима с ВЕЦ и че по принцип ядрената енергетика може да получа статута на „зелена енергетика“. Но Брюксел не желае да направи тази стъпка, поради опасения че в атомните централи могат да възникнат катастрофални аварии. Чернобил и Фукушима еднозначно се асоциират с бедствия, които в никакъв случай не трябва да се повторят.

Ситуацията може изцяло да се промени от разразилата се в Европейския съюз енергийна криза и от това, каква ще бъде предстоящата зима. Ако зимата се окаже по-студена от обикновеното, то страхът от студа и от разоряване може да преодолее страха пред потенциалните заплахи от дейността на АЕЦ. Алтернатива на ядреното гориво е природният газ, който се предоставя на ЕС предимно от Русия. Европейският съюз не иска да зависи само от един доставчик на газ, но ако зимата се окаже студена, ще трябва да се избере единият от двата варианта – АЕЦ с риск от екологична катастрофа или газ от един единствен доставчик – Русия, която в този случай става монополист.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Демокръси
Демокръси
1 месец

Толкоз от Зелените талибани и зелените сделки. Разправях, че ще докарат енергийна криза и ей я на. Тя не се случи. Гретените работиха години наред, за да стигнем дотук. Сега имаме скъпи горива и скъп ток. Отделно ковидиотите наляха милиарди в какви ли не компании със съмнителна ефективност, с което предизвикаха висока инфлация. Сега като хвръкнаха цените на всичко, мигат на парцали и се чудят: „Макак така, къде сбъркахме?“. Сбъркани сте по принцип.

Creative Maybe
Creative Maybe
Отговор на  Демокръси
1 месец

Много добре казано !

(*)
(*)
Отговор на  Демокръси
1 месец

Точно така!

santa
santa
Отговор на  Демокръси
1 месец

Гледаха един сериал, уплашиха се и затвориха АЕЦ-ите. Наслагаха турбини и панели ама на студено и тъмно почнаха да палят ТЕЦ-овете. Изглежда това е по-ОК…

анти-тапак
анти-тапак
Отговор на  Демокръси
1 месец

То не е къде сбъркаха, защото са на огромни печалби от продажбата на електроенергия при сегашното повишаване, някой с компетенция на енергийната борса да каже/потвърди. Цените ще остават високи, затова, как да направят най-много ток, за да го продадат, централи, докато на възобновяемите, им е по-ниска/бавна печалбата, като биткойна. Цената ще остава висока, продължават да търсят видео карти да копаят и изкупуват на борсата, като падне, не ти е рентабилно, спираш копачките (АЕЦ-а) и си на възобновяемите и купуваш дъното, както се случваше през цялата 2020. Проблемът е друг, аз нямам проблем с цената му, нагоре ли върви, ни един… Виж още »

qweqweqwe
qweqweqwe
Отговор на  анти-тапак
1 месец

КЕВР е замразил цените на битовите потребители до края на годината. За сметка на това, тока за фирмите е 4-5 пъти по-скъп. Това е една от причините за повишаването на цените, заедно с безумните цени на материалите (пластмасата и металите са два-три пъти по-скъпи от миналата година), цената на водния транспорт също е удвоена. Лошото е, че вместо да се намеси държавата и да контролира % ток за износ, както е в чужбина, тук е гласувано по закон, че ВСИЧКО е на свободния пазар. И 2-3 мутренски фирми-прекупвачи ни направиха на маймуни. Догодина за да компенсират скъпия ток няма да… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини