Основателят на Amazon, Джеф Безос, обяви, че ще подкрепи Министерството на отбраната на САЩ, в момент, в който технологичните компании се борят за повече договори, а Пентагона иска да се модернизира.

„Ще подкрепим Министерството на отбраната, тази страна е важна“, казва Безос по време на годишен отбранителен форум в Simi Valley, California.

Технологичните компании се изправят срещу предизвикателства в опитите си да работят с Пентагона. Миналата година, военна програма с име „Project Maven“ предизвика бунт в Google. Работниците на компанията се възпротивиха срещу използването на технологиите на Google във военни дейности. Аргументираха се, че това противоречи на целта на компанията да не вреди на никогo. Както и, че има рискове от употребата на тепърва развиващите се технологии за изкуствен интелект в смъртоносни ситуации.

Макар и Безос да подкрепя това работниците да имат ценности, които да защитават със страст, той смята, че всичко е в ръцете на главните ръководители на компаниите. Те решават върху какви проекти да се работи и върху какви да не се работи.

„Моята визия е, че ако една голяма технологична компания обръща гръб на Министерството на отбраната, тази компания има голям проблем“, продължава Безос.

Amazon например е в борбата да предоставя облачни услуги на Пентагона

Миналия месец беше заведено дело пред федерален съд, което оспорва решение на Министерството от септември. Въпросното решение е за договор на стойност $10 милиарда, по който е отсъдено да работи Microsoft.

Amazon беше смятана за фаворит да спечели договорa по програма JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), част от по-мащабен проект за дигитална модернизация на Пентагона. Изведнъж обаче Microsoft спечели изненадващо.

От компанията на Безос смятат, че политиката е попречила на честното наддаване. Интересен детайл е, че той е един от най-големите критици на Доналд Тръмп.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари