Джордж Чърч: „Нелепо е да сравнява сайт за запознанства, базиран на генетични данни с нацистките програми“

11
1108

Миналата седмица знаменитият харвардски генетик Джордж Чърч се оказа в центъра на мащабен скандал. В интервю за предаването на CBS „60 минути“ той съобщи, че създава уеб приложение за запознанства, базирано на ДНК анализ.

Новата онлайн услуга трябва да подбира потенциалните романтични партньори, от които от генетична гледна точка има най-голяма вероятност да се родят здрави деца. Хората с някои мутации, увеличаващи вероятността за проява на редица болести просто няма да могат да се виждат в тази уеб услуга. Хипотетичното приложение на Чърч се съобразява с това, че ако само един от родителите има подобна мутация, то детето ще наследи тази мутация, но ще бъде здраво и подобни хора също могат да се срещнат виртуално в приложението на Чърч, а може би и реално, ако разбира се пожелаят.

Това изказване на видния учен повдигна огромна вълна от критика и той веднага бе обвинен, че възражда евгениката. Самият Чърч каза, че неговите намерения са били изкривени от желаещите да публикуват кликбайт заглавия. По-късно в интервю за Daily Beast ученият отбеляза, че приложението, което още не е създадено, ще предложи на потребителите нов избор и ще способства те да имат семейство. Докато в същото време евгениката подразбира принуда и насилствено ограничаване на половия живот за хората, чиято наследственост се счита за „лоша“. Ето защо е нелепо да се сравнява една онлайн услуга за запознанства с нацистките програми за стерилизация.

Чърч отбеляза още, че алгоритъмът в това приложение ще следи да не е особено голям рискът за проявата на малък брой конкретни болести, които „имат ясно изразена генетична причина и са свързани с преждевременна смърт, страдания и огромни медицински разходи„. Това означава, че ще бъдат отхвърлени около 5% от потенциалните съвпадения.

Ученият публикува допълнителна информация за въпросното скандално приложение в своя сайт. Във FAQ отдела на този сайт се казва, че в основата на „Генетичния Tinder“ са положени технологии, които вече се използват в медицинската практика. Така например, двойките които искат да извършат инвитро процедура, отдавна имат право да преминат тест за генетична съвместимост и да решат дали да продължат бременността или да вземат решение за аборт, ако се разбере, че на зародиша е предадена една или друга болест. Според Чърч, разликата е само в това, че неговото приложение ще даде възможност на хората да използват тази информация още в ранния стадий на романтичните отношения.

Чърч каза още, че разработването на Генетичния Tinder е въпрос на чест за него като учен-генетик. Той добави, че няма нищо против критиката, стига тя да е обективна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари