fbpx
8.2 C
София

Джо Байдън официално се закани на технологичните гиганти

Най-четени

Президентът на САЩ Джо Байдън се прицели директно в технологичните гиганти по време на втората си традиционна реч „За състоянието на съюза.“ В продължение на един час държавният глава показа своето открито възмущение срещу събирането на данни от страна на технологичните корпорации, рекламното таргетиране на подрастващи и антиконкурентните търговски практики. С оглед на всички тези тревожни дейности Байдън отправи призив към двете основни партии в Щатите, всички законодатели и членове на Конгреса да заработят заедно с цел да бъдат обуздани технологичните компании.

„Капитализъм без конкуренция не е капитализъм. Това е експлоатация,“ категорично заяви  Байдън.

Президентът използва възможността, за да съживи интереса към позабравени законодателни инициативи в тази посока като забраната на таргетираната реклама и антитръстовата реформа. Тези две предложения имат сериозна подкрепа от страна на гласоподавателите, но интересът към тях от страна на Конгреса драстично спадна.

„Време е да се приемат закони, подкрепени от двете партии, за да се спрат технологичните гиганти да събират лична информация от деца и тийнейджъри, за да се забрани таргетираната реклама към деца и да се наложат по-стриктни ограничения по отношение на личните данни, които компаниите събират от всички нас,“ заяви Байдън.

Тези възгледи бяха споделени от президента на САЩ още в началото на година в негова статия озаглавена „Републиканци и демократи обединете се срещу злоупотребите на технологичните гиганти,“ която бе публикувана от The Wall Street Journal. Президентът споделя своите притеснения от потенциалното въздействие върху децата, като дори обвинява технологичните фирми, че провеждат „експеримент“ върху подрастващите с цел печалба.

„За да задържат американците в техните платформи големите компании често използват личните им данни, за да ги насочват към изключително крайно и противоречиво съдържание, което да ги накара да останат онлайн,“ пише Байдън. „Твърде често трагични инциденти се свързват с тровещи онлайн комуникации.“

В публикацията държавникът призовава демократите и републиканците да приемат федерални закони, чрез които да се поставят ясни граници за това как компаниите могат да събират чувствителни данни като местоположение, здравен статус и биометрични данни. По отношение на конкуренцията той настоява за по-честни правила, които да не позволяват на големите играчи да погазват конкурентите си.

„Когато технологичните платформи станат много големи, те намират начин да предлагат продуктите си като изключват напълно конкурентите си, или ги поставят в неизгодна позиция – или пък налагат непосилни такси на конкуренцията, за да продава на тяхната платформа,“ пише още американският президент.

Ще направим така, че доставките на полупроводници за Америка да тръгват от Америка

Сериозна част в речта на Байдън зае и темата за производството на полупроводници. Той заяви, че тези чипове са изобретени в Америка, но страната е загубила предимството си в този сектор през последните десетилетия. Чиповете са в основата на модерните устройства и ще имат все по-голяма роля в ежедневието на всеки човек.

Президентът посочи ситуацията с пандемията, заради която веригата на доставки напълно се разби. Това е основна причина за това да се настоява САЩ да си върне контрола над доставките на полупроводници. Кризата с недостига предизвика скок в цените на всички технологии и устройства.

Точно тази криза бе в основата на ново законодателство, според което бяха отпуснати 52 милиарда долара за производители на чипове на територията на Щатите. Някои от най-големите играчи в бизнеса, като Intel и Samsung, вече дадоха своята заявка за сериозни инвестиции с цел изграждане на фабрики за чипове в САЩ.

Забрана за рекламно таргетиране на деца

От предоставената му висока трибуна Байдън се обърна към републиканци и демократи, за да ги призове да приемат обща законодателна рамка, с която да се забрани на технологичните гиганти да събрат данни на лица под 13 години и да ги таргетират с реклами.

„Трябва най-накрая да потърсим отговорност на социалните медии за експеримента, който те провеждат върху нашите деца, с цел печалба,“ призова американският президент.

Байдън продължи с призив към компаниите да ограничат събирането на данни от подрастващи. Той се позова на изказване на главния хирург на Съединените щати и ръководител на общественото здравеопазване д-р Вивек Мърти, според който позволената възраст за ползване на социални мрежи, която в момента е 13, е твърде ниска, защото децата на тези години все още развиват своята идентичност.

Прилагане на антитръстови правила

Байдън размаха пръст на технологичните компании, които притежават трилиони долари, по отношение на техните монополни търговски практики.

Още от първите дни на своето управление администрацията на Байдън започна да работи в посока да накара Конгреса да приеме нови антитръстови закони, които да разтърсят бизнеса и да ударят по компании като Apple и Amazon. Някои от предложените закони първоначално получиха подкрепа от демократите и от републиканците, но в крайна сметка след сериозна лобистка  атака от водещите технологичните платформи Конгресът загуби интерес. Байдън прикани законодателите да извадят от гроба тези разпоредби и те да бъдат преразгледани и приети.

Управлението на Байдън започна много ударно в битката срещу големите риби в бизнеса, като за шефове на Търговската комисия и Департамента по правосъдието бяха поставени лица, които получиха прозвището „Звездният антитръстов отбор.“ Въпреки това и двете агенции досега няма с какво да се похвалят, освен с няколко загубени ключови съдебни дела. Трябва да се добави, че един от водещите антитръстови гласове, Тим Ву, напусна поста си като съветник на Джо Байдън.

САЩ ще се бори до постигане на победа в технологичната война с Китай

САЩ и Китай си съперничат на много фронтове и президентът Байдън обърна сериозно внимание на надпреварата в сферата на изкуствения интелект, квантовите компютри и модерните чипове. Според него Китай „има намерение да доминира“  в иновативните индустрии, но САЩ работи заедно със своите съюзници, за да защити напредналите си технологии, така че те да не бъдат използвани срещу самите тях.

„Нека да сме наясно, че спечелването на съревнованието с Китай трябва да ни обедини. Изправени сме пред сериозни предизвикателства по целия свят,“ допълва Байдън.

Какво остана извън речта на Байдън

  • Реформиране на раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите на САЩ. С идването си на власт Байдън обеща да се преразгледа раздел 230 от гореспоменатия закон. В общи линии той освобождава от отговорност платформите по отношение на съдържание, публикувано от трети страни. Президентът на САЩ е на мнение, че компаниите трябва да поемат своята отговорност за съдържанието, което те разпространяват и алгоритмите, които използват. Въпреки това все още не са предприети никакви конкретни действия. Само след няколко седмици Върховният съд в САЩ ще проведе изслушвания по знаковото дело „230“, като решението по него може драстично да промени защитата от отговорност на платформите. Това от своя страна може да се окаже искрата, която да разпали по-сериозен огън в законодателната сфера.
  • Прозрачност по отношение на алгоритмите. В речта на президента се очакваше да се обърне внимание на прозрачността по отношение на алгоритмите, които използват компаниите. Това обаче не се случи, но в предишни изказвания Байдън многократно е призовавал фирмите да предоставят по-голяма прозрачност по отношение на начина, чрез който събират лични данни и да разкрият повече информация относно начина, по който работят алгоритмите им. Този призив се подкрепя от някои специалисти по социалните мрежи и медицински лица, които смятат, че именно функционирането на алгоритмите води до пристрастяване към социалните мрежи и други психологични проблеми.
  • TikTok. Въпреки че Байдън обърна сериозно внимание на технологичната надпревара с Китай, той не обели и дума за забраната на китайската социалната мрежа TikTok. 28 американски щата са гласували за забраната на приложението сред държавните служители. Байдън е много краен в подхода си към китайския производител Huawei, но изглежда сякаш той не смята TikTok за голям проблем. Съвсем на скоро той заяви, че не вижда причина федералното правителство да забранява апликацията.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини