На 1-ви май в Лондон основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж бе осъден на 50 седмици затвор за нарушение на правилата за освобождаване под гаранция. През 2012 година Асанж трябваше да застане пред съда, който да го освободи след плащането на гаранция в размер на 200 000 паунда. Асанж не застана пред съда и намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където остана 7 години.

„Вие по собствено желание се скрихте от полицията и накарахте посолството на Еквадор да ви приеме. Вие направихте съзнателен избор и отхвърлям всички доводи за смекчаване на наказанието“ – каза съдията Дебора Тайлър при произнасянето на присъдата.

Тя отбеляза, че нарушението на закона е сериозно и Асанж е можел да получи максимално възможното наказание за това провинение – 12 месеца затвор. Но съдията не даде максималното наказание, понеже основателят на WikiLeaks представи на съда писмо със своите извинения.

WikiLeaks обществото окачестви присъдата като „колкото шокираща, толкова и отмъстителна“. Асанж бе изпратен в затвора Белмарш, където излежават присъдите си най-опасните престъпници: радикални ислямисти, маниаци и убийци.

Да си припомним, че още в деня на ареста – на 11 април, САЩ поиска екстрадирането на Асанж във връзка с образуваното дело за заговор, по което може да получи 35 години затвор или смъртна присъда. Делото относно екстрадирането на интернет активиста ще се разглежда днес.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

50 седмици = 350 дни или почти 1 година, някой има странния навик да смята в седмици.

ronsim
ronsim

Неудобните личности на власта са Преследвани, Арестувани, Затваряни в затвори и дори Убивани.
Днес 20 век нищо не се е променило от времето на „светата“ инквизиция.

Станислав
Станислав

Този коментар от миналото ли го пишеш? Не бяхме ли вече в двадесети век преди почти двадесет години 😉 ?

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

за сега ОК, ама екстрадират ли го до щатите ще има ненормален кибер удар по Британия от анонимните и още няколко други групи… манджата вече се готви ще е готова след 50 седмици…